Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силни и слаби страни на здравния туризъм у нас

Снимка: Pixabay

Балканите стават все по-притегателна дестинация за медицинския туризъм, а България привлича 50 000 здравни туристи годишно – коментар в Lege Artis на Петър Галев от CredoWeb.

Според чуждите платформи, върху които се базира статистиката, България привлича чуждестранни пациенти с големия брой здравни заведения – най-много на глава от населението в ЕС. Най-търсените у нас медицински услуги са в областта на стоматологията и козметичната хирургия. Водещо предимство за България е бързият и лесен достъп до висококвалифицирани специалисти, изтъква Галев.

Турция е сред лидерите по развитие на медицински туризъм. По думите на Галев това се дължи на изключително ефективната парамедицинска грижа там, която включва посрещане, битово обгрижване, луксозна инфраструктура и специалисти, завършили образование в САЩ и Западна Европа.

В България има сериозен дефицит на медицински сестри и хигиената в много здравни заведения е занижена – фактори, които оказват влияние на пациента по време на неговия болничен престой.

Страната ни има потенциал да развива здравния туризъм, а частните болници са най-активни в тази дейност, заявява Галев.

В сравнение със страни като Англия у нас насрочването на неспешни операции и достигането до консултация с лекар-специалист е много по-достъпно. Въпреки това в областта на козметичната хирургия трудно бихме се преборили за най-богатите пациенти, коментира Галев.

Повече по темата чуйте в звуковия файл:  


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна