Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелската армия призова жителите на Газа за евакуация с листовки

Снимка, направена на 3 юли и публикувана на 7 юли 2024 г., показва машини на израелската армия, транспортиращи група войници и журналисти в южната част на Ивицата Газа.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С листовки над град Газа израелската армия призова всички жители да напуснат района.

Армията предупреждава, че градът е "опасна бойна зона", където се укриват бойци на палестинската ислямистка групировка Хамас.

Израелската армия е определила безопасни маршрути за евакуация на юг от Газа.

Ожесточава се битката за град Газа в навечерието на поредния кръг от преговори за примирие. Израелските сили засилиха нахлуването в два района на града. Според жителите войници са извършили обиски на къщи в някои части, а някои къщи дори са били обстреляни от танкове.

Десетки хиляди жители вече са напуснали град Газа. Израелската армия твърди, че е атакувала бойци на "Хамас", укриващи се в щаб на Агенцията на ООН за палестинските бежанци в Газа. Възобновената офанзива в Газа е засегнала и райони, където палестинците са били изпратени в безопасност.

ООН изрази тревога, че указаните зони за евакуация се оказват опасни за цивилното население. Израел се оправда, че предишните атаки са били насочени срещу бойци на "Хамас", които се укриват в училища и болници, а "Хамас" отхвърля тези твърдения и предупреждава, че действията на Израел застрашават усилията за постигане на примирие при подновените в Доха преговори.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна