Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов каза, че инвеститорският интерес към България нараства.

Според Министерството на иновациите и растежа на България са необходими поне 37 индустриални парка

Снимка: Здравка Маслянкова

Инвеститорският интерес към България нараства и колкото повече индустриални паркове има, толкова повече той ще бъде удовлетворен. Това заяви в Свищов служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който се срещна с местната власт и бизнеса за изграждащия се Дунавски индустриален и технологичен парк в града.
С влизането на България в еврозоната вълната на инвеститори у нас ще стане още по-голяма, но сериозен проблем е липсата на политическа стабилност, коментира още министърът. 

Според проучвания на Министерството на иновациите и растежа на България са нужни поне 37 индустриални парка, които, по думите на министър Карадимов, след 5 до 7 години ще доведат до преодоляване на регионалния дисбаланс между севера и юга и ще работят за решаване на демографската криза.

В момента у нас се изграждат 15-16 индустриални парка, 11 от които са с подкрепата на Министерството с финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост.

По думите на служебния министър на иновациите и растежа би следвало 11-те, подкрепени от Плана за възстановяване и устойчивост, индустриални парка да заработят на 1 януари 2026 година, което е изрично условие България да не загуби 212 милиона лева.

Един от тях е Дунавският индустриално-технологичен парк в Свищов, който е единственият общински и е върху 300 декара на бившите казарми в града.

Процедурите по реализацията са започнали, осигурено е безвъзмездно финансиране от 27 млн. лв., остава Общината да осигури собствения си принос от 12 млн. лв., посочи кметът на Свищов Генчо Генчев.

Снимки - Здравка Маслянкова
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна