Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Матю Бойс: Действията на Украйна все още са доста ограничени, нуждаят се от повече свобода

"Атаката върху детската болница беше цинична, дори престъпна атака"

| Интервю
Снимка: Ирина Недева

"Атаката върху детската болница беше неочаквана, невероятна, трагична. Това не беше просто трагична и ужасна атака, беше цинична, дори престъпна атака, защото това са невинни хора. Става дума за болница. Това е поредното безумие в една поредица от нападения срещу невинни цивилни мишени през последните две и половина години. Това нарушава военните закони. За съжаление, това е новият начин за водене на война на Русия".

Това коментира пред БНР Матю Бойс, старши изследовател на института "Хъдсън" и бивш заместник помощник държавен секретар на САЩ, отговарящ за сигурността в Черноморския регион.
Руснаците се опитват да унищожават сгради и хора, посочи той и добави:

"Администрацията на Байдън преди няколко седмици по доста ограничен начин позволи на украинците да нападат, да използват за цели руски военни части. По мое мнение действията на Украйна все още са доста ограничени. Те се нуждаят от повече свобода. Надявам се, че администрацията на Байдън ще разшири своята политика и от това ще следват повече действия".
Един от последните анализи на Матю Бойс е озаглавен "Битката за Черно море не е приключила". Според него държавите покрай Черно море имат сериозно отношение към въпроса. "Но също смятам, че украинските военни части са били много успешни в промяната на динамиката в крайбрежието", посочи той в предаването "Преди всички".

"Преди морето беше силно овладяно от руснаците. Сега е значително по-малко. Техни военни сили все още са много силно застъпени в Крим".

По думите му ако Русия спечели тази война, това ще има негативен ефект не само върху Украйна, но и върху всички крайбрежни държави на Черно море

"Това ще има и последствия, които ще засегнат дори Западна Европа и Западните Балкани. Геополитиката ще се видоизмени и дори може да стигне до Далечния Изток", прогнозира Матю Бойс.

САЩ и Европа имат много общи интереси, заради които ще продължим да работим заедно, категоричен бе още той.

Превод в ефир: Стивън Генчев

Цялото интервю на Ирина Недева с Матю Бойс в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна