Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорове за рокадата в ръководствата на големи столични дружества

Снимка: БТА
С гласовете на ГЕРБ-СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и изключените от "Възраждане" в Столичния общински съвет се очаква да бъдат освободени от длъжност ръководствата на шест важни за София общински дружества като Столичния Метрополитен, "Топлофикация София" и Центъра за градска мобилност.

На техните места ще бъдат назначени временно изпълняващи длъжността – до конкурс. 

Борис Бонев от "Спаси София" - Демократична България - Продължаваме промяната заяви", че ще даде на ДАНС и прокуратурата колегите си, които ще подкрепят смяната на ръководствата на общинските дружества. 

Инж. Стоян Братоев да остане директор на Столичния Метрополитен - това предложение направи един от вносителите на доклада – Карлос Контрера, по настояване на БСП.  

Дискусиите в зала продължават.

Според Деян Николов от "Възраждане" временно назначените ръководители на общинските дружества ще останат на ръководните места за постоянно, а целта е дружествата да бъдат източени. По думите му това са задкулисни уговорки и "търговия с влияние в най-бруталната ѝ форма":

"Към нас имаше предложение да оглавим СОС с последвалото изречение: Добре си помисли, защото един председател на Столичния общински съвет може да изкара между 20 и 100 милиона за един мандат, зависи колко зор си дава. И си помисли, защото алтернативата е групата да се разпадне. Защото знаеш, че предлагат позиции в общинските фирми  - в Топлофикация, в Центъра за градска мобилност.

Това е втората част на сделката, с която беше отпушена работата на Столичния общински съвет преди шест месеца и в момента ставаме свидетели на това, че ГЕРБ имат мнозинство в СОС, защото са продали тези позиции в общинските предприятия.

И тук призовавам и Прокуратурата, и ДАНС, и всички служби да се самосезират и да започнат да разследват, защото става въпрос за търговия състояние и корупция в особено големи размери".

Кметът Васил Терзиев определи като "атентат за града" уволнението на директора на Столичния Метрополитен инж. Стоян Братоев, тъй като заслугите му за развитие на София са големи:

"Това е едно абсолютно безобразие, както казах - това е атентат срещу софиянци. Няма как аз да го окачествя по друг начин, когато се строят 10 метростанции, когато се проектират още толкова, ти да махнеш човека, който е зад това и да сложиш пет човека, които нямат никакъв допир с метро.

Как можем това да го приемем с лека ръка! Освен това, което вече отбелязах, че е абсолютно неприемливо човек, който е удостоен с орден "Стара планина" първа степен, да го изхвърлиш по този начин".
От БСП предложиха инж. Братоев да остане в ръководството на Столичния Метрополитен. Иван Таков обяви в залата, че Борис Бонев е работел с ГЕРБ:

"Извинявайте, срещу какво се борите вие? До оня ден се тупахте с ГЕРБ и ги галехте и викахте - Вие сте върха, подкрепихте ни бюджета. Срещу какви ангажименти? А?

Някак си забравяме, господин Бонев, преди четири-пет месеца, като ми се обаждахте да ме викате да се разбираме какво правим с дружествата, защото не били добре тия, не се управлявали добре и трябвало да се сменят с временни.

Да, точно така беше, да... Обаче вашата идея беше пълна феодализация над системата на транспорта и като видяхте, че няма да намерите разбиране при нас, и изведнъж се мина вече на други уговорки, с други групи.
Защото вие сте свикнали само да тропате с ръчички и да викате: Ние можем. Ама, какво направихте за тия девет месеца в града освен хаос, какво?

Борис Бонев от "Спаси София" - Продължаваме промяната - Демократична България" от своя страна бе категоричен, че никога не е работел с колегите си от ГЕРБ:

"Аз съм си работел добре с ГЕРБ!? Че аз им скъсих живота! Аз им скъсих живота на ГЕРБ, питайте я Фандъкова дали Борис Бонев добре е работил с нея, или ѝ скъсих живота.

Питайте я дали сте срещите с мен пушеше цигара след цигара и се чудеше защо въобще ме е допуснала в кабинета си! Питайте я! Аз съм работил добре с ГЕРБ!? Боже!

ГЕРБ отново не взимате изказване. Какво сте вие, "мълчанията на агнетата" ли е тука сега, какво е това? Няма ли да вземете отношение за трите милиарда софийска икономика. 

Взимате и отношение за паркинги под училища, които в докладите на Фандъкова за 2020-21 22-23 година съществуват, ходите, обикаляте в студията, г-н Хекимян задаваше най-трудните въпроси на Бойко Борисов, но за 3 милиарда няма да вземете думата". 

Един от вносителите на доклада за подмяната на ръководствата на общинските дружества в София е Карлос Контрера. Той попита:

"Центърът за градска мобилност, който вече така, в очите на колегите от "Спаси София" вече не е черна дупка, вече в това дружество всичко е наред. И изведнъж острия критичен тон изчезна, бързо забравихте това, което искате да направите като промени.

 И статуквото, някой го каза преди малко в залата - ето, господин Бонев е новото лице на статуквото, точно вие господин Бонев, започна да ви харесва.

 Но аз питам, тъй като говорим за конкурси и няма да спра да питам, с какъв конкурс беше назначен секретарят на Столична община, кога ще има конкурс за тази длъжност евентуално, след като сте толкова принципни.

Кога ще бъде конкурсът за "Екоравновесие", конкурсът за "Гробищни паркове". Кога ще бъде конкурсът за СПТО, кога ще бъде конкурсът в ОП "Туризъм" и ще бъдат ли поканени общински съветници извън сектата. Благодаря ви."

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна