Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предопределено ли е кой ще се огледа в "Огледалото на вярата"?

В 2004 г. генетикът Дийн Хеймер публикува книгата си "Генът на Бога", в която твърди, че съществува ген, който предопределя доколко човек ще е склонен да търси духовното, трансцедентното и вярата. Според него, при някои хора влечението към религията е вродено. 


В "Огледалото на вярата" артистичното обединение УЛТРАФУТУРО (Боряна Росса и Олег Мавроматти) се заиграва идеята на Хеймър. С помощта на двама съвременни биолози – д-р Майкъл Едел от Лабораторията по контрол на плурипотенцията на стволовите клетки в Университета на Барселона и д-р Хайди Хенли, от Факултета по биология на Сиракузкия университет, Ню Йорк, Ултрафутуро заразяват бактерии и дрожди с т.нар. "ген на бога". Множащите се микроорганизми стават център на инсталация, в която хуморът и религиозното благоговение се преплитат, а отговорът на въпроса "може ли вярата ни да е вродена" може да бъде наблюдаван, но не и докоснат.

Боряна Росса
Инсталацията "Огледалото на вярата" с куратор Весела Ножарова беше официално открита на 10 юли в галерия "Credo Bonum". На 11 юли на място ще се проведе дискусия по темата, в която ще участват Боряна Росса и молекулярният биолог д-р Петър Евтимов. Инсталацията може да бъде разгледана до 28 юли.

Петър Евтимов
Боряна Росса и Петър Евтимов гостуваха в "Артефир".

Снимки: ФС на галерия "Credo Bonum"
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна