Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фердинанд - погребаният цар" по БНТ на 12-и юли

| Интервю
2
Снимка: БТА

След близо 106 години българският цар Фердинанд се завърна в България! Тленните му останки бяха погребани в криптата на любимия му дворец "Врана".

Писмата на царя, предадени от внука му Симеон Сакскобургготски на Държавния архив, говорят за голямата му носталгия към България през годините след абдикацията му. 

През 1942 година Старият цар пише от Кобург до генерал Петър Марков: "Аз живея в едно непоносимо за мен изгнание", а до Екатерина Каравелова: "Винаги ще обичам България, но сега далеч от нея, аз милея за нея“

И днес споровете около личността на царя продължават. Той полага основите на модерна България, но и е сочен като основния виновник за двете национални катастрофи. 

"Фердинанд - погребаният цар" е вторият филм след "Фердинанд - непогребаният цар", създаден през 2011 г., и сега той задава въпроса - дали не трябва по християнски най-после да простим, ако не на владетеля, поне на човека Фердинанд.

Автор на филма, който ще бъде излъчен по БНТ в рубриката "В кадър" на 12-и юли, е Елиана Димитрова, режисьор - Миглена Атанасова, оператор Анна Андреева, монтаж Анета Дешова, графичен дизайн - Диляна Трайкова. Изпълнителен продуцент е Весела Смилец.

Интервю на Георги Марков с Елиана Димитрова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна