Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да бъде спасен зоопарка в Благоевград чрез виртуална реалност?

Снимка: община Благоевград

Как изживяването и емоциите от посещението в зоопарк или в горски територии, обособени като центрове за защитени видове животни, да продължи до безкрай?

Такава възможност дава развитието на дигиталните технологии чрез приложения и апликации, познати като образование във виртуална или добавена реалност. И ако в световен мащаб тези възможности са факт от години, в България прилагането им тепърва прохожда.

Как да бъде спасен зоопарка в Благоевград и да бъде превърнат в атрактивно място за посетители ? С решението на тези въпроси местната власт ангажира екип от специалисти, на които възложи изготвяне на стратегия за разширението на зоопарка и обособяване на част от територията му в "Гора на мечките и вълците"

В тази близка до естествената им среда територия ще се извършват консервационни дейности с цел запазване на защитените видове, като са предвидени и зони за рисове и диви котки. В идейния проект за новия облик на благоевградския зоопарк е предвидено и обособяване на многофункционална сграда с експозиционни зали и образователен център.

Идеята всъщност е позната практика в Европа, където големите зоопаркове вече са превърнати и в ценрове за опазване на редките и защитени животни.

Нещо повече - посетителите и най-вече децата ще имат възможност да продължат своето изживяване и познание след посещението си в зоопарка с така нареченото "Образование с добавена реалност". 

А това става чрез едноименното приложение, което те инсталират на своите смарт телефони.

Такъв метод вече се прилага в "Парка за танцуващи мечки" в Белица, а повече за това ни разказва управителят Димитър Иванов:

"Да добавим още реалност към самата реалност е нашата идея. Така че, докато разглеждате дадено животно в зоопарка, чрез това ново приложение на вашия телефон, аватар ви разказва за него, също може питате за хранането на това животно, аватарът ще ви води към следващата клетка на друго животно, ще ви подтиква да ставате все по-любопитен, така чрез това образование с нова реалносност, деца и възрастни ще научават все повече за зоопарка в Благоевград, разясни Димитър Иванов.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна