Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгарският премиер няма план за мир, а мисия за дестабилизация, за да разшири политическата си автономия, изтъква той

Даниел Хегедюш: Орбан се подиграва на Европейския съюз

Предсрочното лишаване на Унгария от ротационното й председателство е краен вариант, смята анализаторът

| Интервю
Виктор Орбан
Снимка: БТА

Унгарският премиер Виктор Орбан е вече към края на втората седмица на ротационното си председателство на Европейския съюз под мотото "Make Europe Great Again", или съкратено MEGA. Също като MAGA на Доналд Тръмп в Америка. През тези две седмици Орбан наблегна на външнополитическите си приоритети, които се оказаха изненада за съюзниците му в НАТО и Европейския съюз. Оказа се, че с изненадващото си посещение в Киев миналата седмица той е започнал "мирна мисия", чийто втори етап беше още по-изненадващата некоординирана с никого среща в Кремъл с Владимир Путин. Третият етап беше Пекин и разговор там със Си Цзинпин - точно преди срещата на върха на НАТО. А четвъртият - последен засега етап - беше отскачане веднага след форума във Вашингтон до имението на Доналд Тръмп във Флорида.

Орбан твърди, че се изявява само в качеството си на премиер, но активно използва логото на ротационното си председателство. В Брюксел правната служба към Еврокомисията излезе със становище, че е нарушен Договорът на Европейския съюз, защото с визитата си в Москва Орбан е застрашил постигането на външнополитическите цели на общността. Проучват се и възможностите ротационното председателство да бъде отнето от Унгария предсрочно.

"Според мен премиерът Орбан ни даде да разберем, че не бива да гледаме на европейската политика само през призмата на институционализма и общностното право. Тъкмо този подход доминираше през последната година по отношение на предстоящото унгарско ротационно председателство. И доведе до очаквания за ограничено въздействие на Орбан върху дневния ни ред, тъй като през първите 6 месеца след евроизборите има твърде малко законодателни инициативи заради процеса на конституиране на ключовите институции на Европейския съюз", казва Даниел Хегедюш - анализатор от Германския фонд "Маршал", според когото Орбан преднамерено се подиграва с Европейския съюз.

"Чрез злоупотреба с институцията ротационно председателство и нарушаване на основни правила, включително че то не води външната политика на Европейския съюз, Орбан вреди на репутацията на съюза на международната сцена. Но съм впечатлен от скоростта и единството на реакцията в Евросъюза. Това все още ме кара да се съмнявам дали Орбан не си направи грешно сметката или все пак целенасочено потърси конфронтация. Резултатът е нова ситуация, в която не Европарламентът, не Еврокомисията, а страните членки се изправиха срещу Орбан. На заседанието на постоянните представители в сряда всички освен Словакия разкритикуваха унгарското правителство."

Виктор Орбан и Володимир Зеленски

Запитан каква рационална причина би имал премиерът на Унгария да подкопава позициите на Европейския съюз, а и на НАТО по този начин, защото това е нещо различно от защитата на националните интереси на Унгария, Хегедюш коментира:

"От унгарска гледна точка не виждам някаква разлика с досегашната политика на Орбан. Тази мултивекторна политика се гради върху логиката, че здравите и сърдечни връзки със стратегически противници на Запада може да се използват като инструмент срещу официалните съюзници в Европейския съюз и НАТО с цел избягване на санкции заради превръщането на Унгария в автокрация. Орбан е особено заинтересован от това Европейски съюз и НАТО да са отслабени и разединени. Той не вижда Русия като заплаха за самия него и затова не смята, че рискува, вдигайки залозите във външната си политика."

А какво печели Орбан с т.нар. си "мисия за мир"?

"Орбан няма план за мир. Не е толкова наивен да очаква, че би могъл да посредничи за преговори между Русия и Украйна. Още повече, че не е налице някакво драматично развитие на фронта, което да накара която и да било от тях да предпочете прекратяване на огъня.

Освен това, за да посредничиш в мирни преговори, трябва да имаш пълното доверие на воюващите страни. Такова доверие определено липсва от страна на Украйна. Доста време ще трябва да мине преди отново да бъде повдигнат въпросът за взаимно доверие в отношенията между Унгария и Украйна, след като Орбан запази в тайна и от Киев, и от съюзниците в Европа, че ще ходи и в Москва.

"Мисията за мир" на Орбан е всъщност мисия за дестабилизация с цел да разшири политическата си автономия и да демонстрира, че дори след подобни действия едва ли ще понесе някакви сериозни последствия. Той се подиграва на Европейския съюз!"

Виктор Орбан и Владимир Путин

Унгарският външен министър Петер Сиярто нарече Доналд Тръмп единствения шанс за мир в Украйна. Значи логично и Орбан така смята. Но от Тръмп се очаква, ако евентуално се върне в Белия дом, да изнуди чрез спиране на военната помощ Киев да влезе в преговори с Путин при крайно неизгодни условия...

"За Орбан е привлекателно да се опита да се позиционира в центъра на тези динамични международни събития - между Путин, Тръмп и Си. И засега успява да се представи за несъразмерно влиятелен, предвид това, че е премиер на едва 10-милионна държава. Но се съмнявам да може да окаже някакво реално влияние на събитията. Не от него зависи дали Тръмп ще бъде избран за президент. Нито Тръмп ще се съобразява с него по отношение на Украйна", смята Даниел Хегедюш.

Договорът на Европейския съюз постановява, че страните членки са длъжни да подкрепят външната политика на съюза и политиката му за сигурност безрезервно и в духа на лоялността и солидарността. Ако Орбан продължи да нарушава договора в този смисъл, как би могъл да бъде спрян?

"Има множество начини. Но всичко зависи от волята и решимостта на останалите страни членки. Някои от тях започнаха да бойкотират заседанията в различни формати под председателството на Унгария. Изпращат свои представители, но не и министрите си. И това явно ще продължи. Крайна мярка би било предсрочно прекратяване на унгарското ротационно председателство чрез промяна в календара и изтегляне на полското председателство за есента вместо за началото на идната година. Това обаче към момента не изглежда вероятно.

Все пак, имайки предвид скоростното развитие на събитията през последните две седмици, за мен е истинско чудо, че 25 страни членки осъдиха поведението на Унгария. Чудо е и че възможността за прекъсване на председателството й е реално обсъждана. Въпросът сега е дали Орбан ще се опита да деескалира напрежението и да убеди останалите да не му налагат санкции или ще продължи по същия начин. Според мен ако продължи, би станало неизбежно скоро да бъдат предприети действия срещу него."

Виктор Орбан и Си Цзинпин

Истинският председател на Съвета на Европейския съюз - Шарл Мишел - реагира първоначално много остро на тайната визита на Орбан в Москва. Завчера обаче призова всички към разум - защото наказвайки Орбан, Европейският съюз може да накаже себе си, поднасяйки му на тепсия това, което всъщност цели - разединение...

"Това е правилният начин на комуникация на този етап. Тъкмо той е заложен в ДНК-то на Европейския съюз. И се базира на уважение на суверенитета на всички страни членки. Лишаването предсрочно на Унгария от ротационното й председателство наистина би трябвало да бъде краен вариант."

Дали останалите популисти в лагера на Орбан в Европейския съюз биха успели да саботират каквито и да било санкции срещу него?

"На заседанието на посланиците в сряда се видя, че никой не защитава Виктор Орбан. Конфликтът е на ниво страни членки и не виждам как би могла радикалната десница в Европарламента да изиграе каквато и да било роля. А що се отнася до популистките правителства в Европа - италианското е доста критично настроено към Орбан и дори словашкият премиер Фицо изпрати недвусмислено послание, че се дистанцира - като отказа да присъедини партията си към еврогрупата на Орбан.

През есента предстоят избори в Австрия. Ако крайнодясната Партия на свободата вземе властта там, нещата ще претърпят сериозна промяна. Но може и да не им е толкова лесно. След това предстоят избори и в Чехия - през пролетта на 2025 година. Андрей Бабиш има шансове да се върне на власт. Видяхме го вече как се съюзи с Орбан на европейската сцена, но това не изключва евентуално охлаждане на отношенията им в зависимост от колективната ответна реакция в Европа на провокациите на унгарския премиер."

Снимки в публикацията: АП/БТА

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна