Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлия Талева: Широката коалиция е необичайна за Франция

| Интервю
Балансът на силите в новия френски парламент е сложен
Снимка: БТА

След втория тур на извънредните парламентарни избори във Франция обединената левица и центристката коалиция на президента Еманюел Макрон успяха да мобилизират и да организират достатъчно избиратели, за да попречат на "Националния сбор" на Марин льо Пен не само да не спечели мнозинство в парламента. Крайната десница ще разполага със 143 места и е трета сила в парламента.

Първи финишира "Новият Народен фронт", в който влизат крайната левица на Жан-Люк Меланшон, социалистите, зелените и комунистите. Те имат общо 193 депутати. Макрон и съпартийците му останаха втори - със 164 от общо 577 места в Националното събрание.

Каквито и да е комбинации за получаване на мнозинство изглеждат невъзможни. Левицата настоява да получи премиерското място, но все още няма излъчен кандидат. Президентът Макрон призова традиционните левица, център и десница да се опитат да се разберат за съвместно управление.

"Обратът се получи неочаквано. Не се предвиждаше в нито едно проучване, в нито една прогноза. Резултатът се дължи на много високата избирателна активност, която французите проявиха", поясни в интервю за БНР журналистът Юлия Талева, кореспондент на медията в Париж. Тя описа настоящата политическа ситуация като неуправляема.

Президентът Макрон доста отдавна е обсъждал възможността да разпусне парламента, защото ситуацията му е нестабилна, и е заложил на тази възможност, отбеляза Талева.

"Залагайки на разпускането на парламента, той се надяваше да обедини около себе си всички по-умерени сили отляво и отдясно и да си осигури отново мнозинство, което не се получава."

"Широката коалиция е нещо необичайно за петата френска република", каза журналистът и посочи, че големите маневри продължават – вочакване първото политическа сила да излъчи кандидат за премиерския пост.

"Крайната левица прегражда пътищата на по-консенсусна кандидатура."

Левицата може да бъде единна срещу противника, но вътре в нея има отчетливи различия, изтъкна Юлия Талева.

По думите ѝ, крайната левица е водещата сила в тази коалиция и се опитва да налага своето. Програмата на левицата силно плаши икономистите със своите щедри обещания, които се смятат за неизпълними, каза още журналистът.

Рои се и президентската коалиция в новосформирания парламент, описа още детайли от политическия пейзаж във Франция кореспондентът на БНР.

Това е върхът в представянето на Националния сбор в исторически план, въпреки че избирателната система не е в полза на Марин льо Пен. Сборът спечели рекорден брой депутатски места. Като самостоятелна политическа сила е първа спрямо другите коалиции, които изглеждат много крехки, коментира Юлия Талева. Според нея Льо Пен ще направи всичко, за да спечели от тази ситуация и с оглед на добрия резултат на евровота.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна