Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцката опозиция иска оставката на финансовия министър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцката опозиция иска оставката на финансовия министър поради грешки в изплащането на помощите за тока преди две години. 

Министерството на финансите задължава стотици собственици на компании да върнат субсидиите за високата цена на тока, които са получили през 2022 година. Причината е, че финансовото министерство в Атина не е съгласувало и реално няма разрешение за  тази мярка от европейската Комисия по конкуренцията.

Наредбата за връщане на тези средства е издадена ден след евровота, за да не се отрази на резултатите за управляващите консерватори, подчертават от СИРИЗА.

СИРИЗА настоява за незабавна оставка на финансовия министър Костис Хадзидакис, който от декември миналата година е знаел, че тези средства трябва да се връщат.

"Тази политика е престъпление към фирмите и работещите в тях, които сега при зенит на високи цени ще трябва да погасяват задължение, поради некадърност на правителството", подчертават от опозицията.

СИРИЗА и социалистите от ПАСОК настояват лично премиерът да даде обяснение пред парламента за високите днешни цени на тока в Гърция.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна