Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

71 палестинци са убити при израелска атака в Хан Юнис

Снимка: БТА

71 палестинци са били убити при израелска атака в Хан Юнис, съобщиха властите в анклава, контролирани от групировката "Хамас". 

Близо 290 са ранените при удара.

При израелската атака са поразени палаткови лагери с разселени хора в град Хан Юнис, военните са определили района като безопасен, сред загиналите и ранените има и служители на цивилните спешни служби, твърдят от палестинска страна. Според израелската армия ударът е бил извършен в отделен с ограда район, принадлежащ на "Хамас" и повечето хора там са били бойци. Цел на атаката бил високопоставеният военен командир на "Хамас" Мохамед Дейф. Засега не е известно дали е убит.

Би Би Си и цитира очевидец, според когото мястото изглежда като след земетресение.

Представител на "Хамас", цитиран от Ройтерс, нарече нападението "сериозна ескалация", която показва, че Израел не е заинтересован от постигане на споразумение за прекратяване на огъня.

Агенцията отбелязва, че Израел е обект на международно осъждане заради продължаващата брутална офанзива в Газа, започнала в отговор на атаката на "Хамас" на 7 октомври.

Според здравните власти в Газа оттогава са убити 38 300 палестинци, предимно жени и деца и повече от 88 са ранени. Офанзивата предизвика разрушения и тежка хуманаитарна криза.


 

 

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна