Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем пожара в горски територии в 4 области на страната

Седем пожара горят в горски територии, съобщиха от Агенцията по горите. Пожарите са в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол.

Община Хисаря набира доброволци, които да се включат и днес в гасенето на пожара в района на селата Михилци и Иван Вазово. Областният управител на Пловдив Христина Янчева благодари на десетките граждани, които заедно с огнеборците, работниците от горското стопанство и военните, помогнаха вчера. По данни на директора на регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" старши комисар Васил Димов, който ръководи на място гасенето на пожара, макар че обстановката е крайно динамична, има надежда днес пожарът да бъде изцяло потушен. Сборният пункт е пред фермата на пътя между с. Михилци и Хисаря в 7.30 часа. Пожарникарите ще координират и насочват към местата за гасене.

Кметът на община Калояново Младен Кичев също е поискал от пловдивския областен управител помощ от доброволци за гасенето на пожара в горския масив между селата Песнопой в община Калояново и Михилци в община Хисар.


Освен техниката за днес е крайно необходима повече жива сила. Сборният пункт е пред читалището в с. Иван Вазово в 7.30 часа.

Доброволците трябва да са облечени с памучни дрехи с дълъг ръкав, с дълги панталони и затворени обувки. Препоръчително е да се снабдят предварително с лопати и тупалки.

Снощи е пламнал нов пожар в Свиленградско, ситуацията там е силно критична. На широк фронт пламъците горят в района на Равна гора, Левка, Дервишка могила. Огнените езици помитат всичко по пътя си. Има изгорели и няколко необитаеми къщи. Няма данни за пострадали хора.

Областният управител на Хасково Мехмед Атаман издаде заповед за тотална забрана на селскостопанска работа.

Областна администрация в Хасково обяви частично бедствено положение в община Свиленград вчера заради тръгналият край село Студена огън. 60-годишен земеделец е подпалил пожара. Почиствал ореховата си градина с машина. Ралото ѝ се ударило в камък и се получила искра. Мъжът опитал сам да гаси пламъците. Земеделецът е с изгаряния по ръцете, краката и главата. 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна