Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС: Нужно е повишено внимание във връзка с птичия грип

Снимката е илюстративна
Снимка: БТА-архив

Няма повод за тревога, но е необходимо повишено внимание във връзка с птичия грип. Това обяви тази седмица Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията и уточни, че вирусите на заболяването продължават да циркулират, макар и на ниски нива, сред популациите на диви птици в Европа.

"Следим отблизо настоящата ситуация с птичия грип, както в Европейския съюз, така и глобално. Тази заплаха за човешкото здраве не трябва да бъде подценявана и е важно да останем нащрек и да сме проактивни", подчерта новият директор на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията Памела Ренди-Вагнер.

В Съединените щати беше наблюдавано предаване на птичия грип между млекодайни крави и бяха регистрирани четири случая на вируса сред работници във фермите от април досега. Прехвърлянето на вируса от животни към хора остава рядко явление, но той може да засегне диви или домашни животни, добитък, като това да доведе до инфекции и огнища сред птици, както и понякога сред бозайници, обясняват от центъра.

Към момента няма регистрирано заразяване с птичи вирус на хора в Европейския съюз и Европейското икономическо пространство. Важно е обаче да бъде повишена информираността сред здравните специалисти за това как да действат, ако засекат случай на вируса в пациент, уточняват от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени