Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Покривна революция" ще сваля сметките за ток във Великобритания

Едуард Милибанд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Обединеното кралство новото лейбъристко правителство на Киър Стармър днес ще разкрие планове за така наречената "революция по покривите", която ще доведе до още милиони домове, оборудвани със слънчеви панели, за да се намалят битовите сметки за енергия и да се справи с климатичната криза, съобщава "Обзървър".

Министърът на енергетиката Ед Милибанд взе изключително спорното решение този уикенд да одобри три огромни ферми със соларни панели в източна Англия, които бяха блокирани от предишното правителство на консерваторите. Само тези трите обекта ще доставят около две трети от слънчевата енергия, осигурявана до сега от инсталациите по покривите и на земята като цяло от миналата година.

Преди речта на краля в сряда, в която традиционно се излага програмата на новото правителство, стана ясно, че ще бъде включено законодателство за създаване на новата обществена енергийна компания GB Energy, като министрите работят със строителната индустрия, за да улеснят закупуването на нови домове с монтирани панели или инсталирането им върху съществуващи.

"Обзървър" освен това има сведения, че министрите обмислят въвеждането на стандарти, свързани със слънчевата енергия, за новопостроени имоти от следващата година. Понастоящем, въпреки че не се изисква официално разрешение за планиране, има ограничения за това къде и колко високо върху сградите могат да бъдат поставени панелите. Има също ограничения в защитените зони и сградите, включени в списъка на защитените имоти.

Бързите стъпки на Ед Милибанд в областта на слънчевата енергия бяха приветствани от британски енергийни експерти, които казаха, че бързо ще коригират огромния дисбаланс в използването на възобновяема енергия във Великобритания.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени