Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяне на китайската икономика през второто тримесечие

Снимка: Ройтерс

Растежът на брутния вътрешен продукт на Китай се забави до 4,7 на сто през второто тримесечие на настоящата година, оставайки под очакванията на мнозинството от анализаторите, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

През тримесечието април – юни 2024 г. икономическото производство в Китай се разшири с годишен темп от 4,7 на сто, което е минимум от първото тримесечие на 2023 г., разкриват най-новите данни на китайското Национално статистическо бюро (NBS). Анкета на Ройтерс сред икономисти прогнозираше ръст с 5,1 на сто.

През предходното, първо тримесечие, китайският брутен вътрешен продукт (БВП) бе нагоре с 5,3 на сто на годишна база.

На сезонно коригирана тримесечна база китайският БВП се повиши с 0,7 на сто през второто тримесечие на 2024 г. Числото също е под прогнозата за ръст с 1,1 на сто, както и под резултата за първото тримесечие (1,6 на сто).

За първите шест месеца на годината, отнесено към същия период на 2023 г., икономическият растеж на Китай е 5 на сто. Правителството в Пекин си е поставило цел за икономически растеж от 5 на сто тази година, след като през миналата година регистрира 5,2 на сто.

"Като цяло националната икономика продължи да се подобрява през първото полугодие по стабилен начин", което се дължи на подкрепата от политически стимули, възстановяване на външното търсене и развитие на нови качествени производителни сили, се казва в изявление на китайската статистика, цитирано от агенция Синхуа.

В същото време индустриалното производство в страната се повиши с 5,3 на сто на годишна основа през юни, надхвърляйки прогнозите за растеж с 4,9 на сто. През май индустриалният сектор се разшири с 5,6 на сто.

Продажбите на дребно през юни се повишиха с 2 на сто спрямо същия месец на 2023 г., при очаквания за увеличение с 3,3 на сто.

Инвестициите в дълготрайни активи са нагоре с 3,9 на сто, в съответствие с прогнозите.

Жилищата в Китай обаче регистрират поскъпване с 4,5 на сто на годишна база, след като през май с 3,9 на сто.

Равнището на безработицата достига 5 на сто през миналия месец – без промяна в сравнение с нивото си през май.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна