Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Джакарта в Борнео - спорният мегапроект за новата столица на Индонезия

Джакарта
Снимка: Ройтерс

Името му е Нусантара - явански термин за "архипелаг", намира се насред джунглите на провинция Източен Калимантан, в индонезийската част на остров Борнео и ще стане официално новата столица на Индонезия на 17 август по време на отбелязването на 79-ата годишнина от независимостта на страната от Нидерландия. Изграждането на града започна в средата на 2022 г. и първата фаза от проекта е на финала. Ще бъде завършен окончателно през 2045 г. и се очаква да бъде около два пъти по-голям от Ню Йорк. Първите граждани на новата столица ще са 200 000 държавни служители, военни и полицаи. Колко ще струва - не може да се каже със сигурност.

"Първоначалните цифри, които получихме, са 33 милиарда долара. Но, ако трябва да съм честен, това ми се струва твърде малко. Ще надхвърлим тази сума, разбира се. Ще заложим на сътрудничеството - на публично-частни партньорства, частно финансиране. Искаме частния сектор да е част от процеса", обясняваше подалия оставка през юни политик, архитект и икономист Бамбанг Сусантоно, един от ръководителите на мегапроекта. И други подадоха оставки, по думите на президента Джоко Видодо - по лични причини и това няма да се отрази отрицателно на чуждестранните инвестиции.

"Строителството на новата столица в Източен Калимантан е крачка към изграждането на градове, които са продуктивни, ефикасни и не вредят на здравето, които са проектирани да бъдат удобни за хората в различните негови части, където да могат да карат колело и да ходят навсякъде, за да има нулеви емисии. В тази столица няма да има единствено правителствени сгради. Искаме това да е нов, умен център на иновациите, магнит за талант от целия свят", каза президентът на Индонезия Джоко Видодо.

Официалните причини за промяната са, че досегашната 10-милионна столица Джакарта потъва с бързи темпове в Яванско море, силно замърсени са почвите, водата и въздухът, пренаселена е, има непрестанни задръствания и често стават земетресения и наводнения. Специалистът по градоустройство от университет в Джакарта Пунто Виджейанто вижда и нещо друго: "Извинението, че Джакарта ще потъне, е твърде наивно. Причината за преместването всъщност трябва да бъде да се намали бремето, което създава строителството и разрастването на Джакарта. Това е от една страна. Другата е, че така ще имаме баланс на стопанското развитие в различните части на страната."

Изран Нур, областен управител на провинция Източен Калимантан потвърждава: "Преместването на столицата тук ще има положително въздействие върху организацията на развойните дейности в Индонезия. Новата столица ще е точно в центъра на страната, така че икономиката, развитието и услугите в полза на хората ще бъдат по-добре разпределени."

Официалната позиция е, че Нусантара ще е истински футуристичен зелен град, обграден от гори и с паркове, който ще използва възобновяеми източници на енергия и интелигентно управление на отпадъците. Според Джон Мухамад от партията на Зелените: "В други държави, когато има намерение да се мести столицата, обикновено първо се произвежда национален референдум и втори, местен референдум, на мястото, което ще бъде използвано за нова столица. "

Според екоактивисти строежите носят със себе си масово обезлесяване, нарушават местообитанията на застрашени видове, като орангутаните и леопардите. На Борнео има 37 милиона хектара тропически гори: "Калимантан има уникални естествени местообитания и ендемични видове. Ако мангровите гори бъдат унищожени, ще си отидат и всички ендемични видове. Така, следващите поколения само ще чуват истории за тях, защото те вече няма да съществуват."

Заместник областният управител на провинция Източен Калимантан Хади Мюлиади обаче казва: "Няма да вредим на околната среда. Това, разбира се, не означава, че тя няма да пострада при издигането на новата столица. Някои райони ще бъдат засегнати, но техният процент е нисък и щетите няма да бъдат значителни."

Представители на местните общности се надяват на инвестиции и по-добра инфраструктура в района, но други не вярват на твърденията на властите, че Нусантара ще бъде устойчив град, в равновение с природата. Сибукдин - лидер на местна общност: "Земята ни беше отнета със сила, платиха ни по принуда, но не коректната цена. Но нашето желание е да останем в анклава. Не искаме да продаваме земята си и не искаме да бъдем преместени другаде. Надяваме се правителството да ни обърне внимание." Властите обещават, че ще уважат правата на местното население и ще ги компенсират.

Джоко Видодо трябва да се оттегли от президентския пост в Индонезия през октомври след двата си мандата. Той ще бъде наследен от съмишленика си Прабово Субианто, който спечели президентските избори през март. Субианто планира да продължи да развива новата столица на Индонезия, която се намира на около 2000 километра североизточно от Джакарта - един от най-големите мегаполиси в южното полукълбо. Той ще остане културна столица на страната, като ръководителите на проекта сравняват Нусантара с Вашингтон, а Джакарта - с Ню Йорк.

Снимки: Ройтерс

По публикацията работи: Силвия Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени