Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Девет са активните пожари на територията на Северна Македония

Пожарът в Огражден планина.
Снимка: БТА

Девет са активните пожари на територията на Република Северна Македония, съобщава Центърът за управление при кризи в страната, цитиран от БТА. 

Пожарът в планината Серта, който гори вече пети ден, се е разпространил в 3 общини - Неготино, Конче и Щип.  

Пожари горят и в друга част на територията на община Щип. Продължава да е активен пожарът в община Ново село, в Огражден планина, където гори дъбова и борова гора.

Активни са пожарите в общините Чашка, Долнени, Гевгелия. От рано тази сутрин са предприети действия за гасене и от въздух с полицейски и военен хеликоптер.

На извънредно заседание правителството обяви 30-дневна кризисна ситуация във връзка с пожарите на територията на страната, което даде възможност на представители на армията и полицейските сили да се включат активно в потушаването им.

Днес от Турция са пристигнали един хеликоптер и два специализирани самолета за гасене на пожари, които да помогнат за гасенето на огнената стихия в планините Серта и Огражден.

По думите на премиера Християн Мицкоски, който днес е в Охрид, помощ се очаква да пристигне и от Сърбия, Черна гора и Словения. 

Същевременно от Министерството на земеделието, горите и водите на Република Северна Македония въведоха пълна забрана на движение в горите и горските територии поради високия риск от пожари

Мярката е взета по настояване  на Националното горско стопанство, тя е в сила от днес и ще продължи докато бъде направена оценка, че рискът от горски пожари е намалял, а часовете за забрана за придвижване в горите е между 6:00 и 20:00 ч. 

"Движението в горите ще бъде разрешено само с писмено разрешение, издадено от дъщерните дружества на общественото дружество "Национални гори", за територията, която стопанисват", съобщават от Министерството на земеделието, горите и водите.

Санкциите за неспазване на забраната са  глоби в размер от 1500 до 2000 евро.

И в следващите дни се очаква екстремно топло време с температури на места над 42 градуса. 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна