Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

88 българисти от 32 държави от Европа, Азия и Америка се събраха във Велико Търново

| Репортаж
Семинар по българистика във Велико Търново
Снимка: Здравка Маслянкова

88 българисти от 32 държави от Европа, Азия и Америка се събраха във Великотърновския университет, за са се посветят три седмици на езика и културата ни. 
В 47-ото издание на форума участват както студенти и докторанти, така и университетски преподаватели, учители, преводачи, има акордеонист, полицай, композитор и държавни служители. Всички са впечатлени от културата и кухнята ни, но и имат своето мнение за политиката и развитието на икономиката на страната ни.
Основната цел на семинара във Великотърновския университет е утвърждаването на българистиката в чужбина. Програмата включва практически обучения по български език и специализирани семинари по изобразително изкуство, съвременно българско кино, български фолклор, история и култура на България, българска митология. 

Любопитството към познанието водят чужденци от близо и далече във Велико Търново. Любовта е довела университетският преподавател по полски език в Германия и преводач от полски и немски в Съда на ЕС в Люксембург Лукаш Гшешак във Великотърновския университет за семинара по българистика:
Имам тук семейство, много приятели и мисля, че всеки език е ключ към света. Български учих в Германия. Живея с българка от 10 години, но тя не иска да говорим български вкъщи, за съжаление, аз искам да уча българския език и културата. Запознахме се в съда на ЕС. Харесвам балканския стил на живот, всичко в България се случва много лесно, няма стрес, кухнята е чудесна, тук се зареждам с хубава енергия. Много четох за политическата криза в България, няма стабилно правителство, българите нямат надежда, че ситуацията ще се поправи и затова не отиват да гласуват, и избирателната активност е много малка. Няма конструктивен диалог“.
Тимур от Азербайджан и Ян от Чехия
Магията от детството е причината чехът Ян да се насочи към българистиката. Младежът е увлечен по нашата култура и проявява любопитство към политиката.
„Следвам българистика в Карлов университет в Прага. Като дете бях за първи път в България с моето семейство, просто се влюбих във вашата държава, защото има нещо магично. В културата обичам българските песни, българската музика и легенди. Много бих искал да се занимавам с български език в бъдеще. Не съм сигурен дали има някаква възможност у нас, но ще видим, може да се преместя тук, в България. За жалост, не зная много за българската политика, трябва да се науча повече, но зная, че политиката е много сериозна тема. В Чехия винаги гласувам, защото мисля, че това е много важно. Политиците са нашето бъдеще и дори с нашите гласове могат да направят нещо по-добро. Затова мисля, че политиката е нещо много важно“.  
Развитието на икономическите отношения между Азербайджан и  България, особено в областта на културата и енергетиката са в основата на интереса на Тимур да се насочи към изучаването на български език в родината си:
„Българският език ми е интересен, защото културата на Азербайджан и България не са близки. Българският президент дойде в Азербайджан, както и азебрайджанският у вас. Важгни са икономическите отношения, нужно е, особено енергетиката и нефта“.
Продължаваме да сме тъмни балкански субекти, затънали в бедност и политически кризи, а изходът е далеч в бъдещето, коментира дългогодишният участник в семинара по българистика във велико Търново Милан, преподавател по сръбски език и култура:
„Същата работа е и в Сърбия, и в България, много корупция, много бедни народи сме. Няма излизане скоро от тази ситуация, може би поне 50 години. В Сърбия имаме хора, които се занимават с политика повече от 30 години. Тук може да стане някаква нова компания и да стане всичко наред, а това няма да е скоро“.
Душко Кръстевски от РСМ
Когато говоря за политика, винаги имам съмнения дали ще мога безпрепятствено да се върна у нас, шегува се учителят и преводач Душко Кръстевски от Република Северна Македония:
„В РСМ има интерес за българската литература. Има затруднения за разпространението, не с белетристиката, а с историческите книги, когато трябва да минат границата, предполагам, защото тези на границата не знаят какво има в тези книги.  Ще се делим, докато съществува дълбоката държава и при нас, и при вас. Политиците най-много пречат на хората, които искат да се занимават с културния обмен. Политиците искат обикновените хора да се мразят“.  
На семинара по българистика във ВТУ омразата е неприсъщо чувство, защото форумът се гради на приятелствата и години наред връща участниците всяко лято за по три седмици в старопрестолния град.
Подробности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна