Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ретроспективна изложба на Бистра Льошевалие

Ретроспективната изложба на Бистра Льошевалие представя за първи път у нас в цялост изкуството на авторката.

Творбите на художничката са изградени едновременно от естествени и промишлени материи. Тя използва гипс, комбиниран с дърво, слама и стъкло, на които придава особена изтънченост. Борави умело с хартия, смола, каучук, чугун, олово, лят алуминий и бронз, полиестер, неопренова гума, огледална повърхност, плат, въжета и др., с помощта на които осъществява своите сънища и идеи. Трансформира материята с плавни преходи от обем към плоскост и обратно с вродена способност за търсене на нови форми.

Сред творбите е и непоказваната нова мащабна инсталация "След" (2024). Двадесетте скулптурни форми, издигащи се на височина от 2,5 м, символизират бъдещето.

Бистра Льошевалие е родена в София през 1933. В началото на 50-те години е приета в Националната художествена академия. По време на следването си е отстранена, като ѝ е отказан достъп до учебното заведение. Все пак тя завършва специалността "Скулптура" през 1962. От средата на 60-те години се установява в Париж, където започва да излага активно в редица знакови галерии и да работи по свои проекти за публични пространства във Франция. През годините осъществява множество самостоятелни и съвместни изложби в Япония. Работи с известните художници Такесада Матсутани и Садахару Хорио, водещи членове на японската авангардна група Gutai. С Такесада Матсутани излага в галерия Rosa Turetsky в Женева.


Изложбата може да се разгледа между 16 юли и 20 октомври в Националната галерия "Квадрат 500".

Подробностите от разговора на Велин Манов с куратора на експозицията Яна Братанова в "Артефир", слушайте в звуковия файл:

Снимки: Национална галерия / Мартин Косташки
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна