Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служители на АСП излизат на протест с искане за по-високи заплати

Агенцията за социално подпомагане

Работници и служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протестен митинг пред сградата на Министерството на труда и социалната политика в 12 часа. Организатор е Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ за незабавно увеличение на заплатите. Председателят на Синдиката Кремена Атанасова припомни, че по време на последното редовно правителство възнагражденията на социалните работници бяха повишени с 200 лева на човек, а искането беше за 30 процента ръст.

Искането на работещите е за незабавно увеличение на заплатите, каза за БНР председателят на синдиката Кремена Атанасова:

"Тези 200 лева се равняват за някои от колегите 10 процента, за други - 12, за трети - 15. Ние сме готови на разговори и на преговори, като в случай, че има осигурен финансов ресурс, ще разчитаме да участваме в разпределението му, за да бъде максимално справедливо. Към момента в системата се назначават хора с 1050 лева брутна заплата, което е около 850 лева чисто. Силно се надявам, че ще съумеем да намерим заедно с министъра, както и с изпълнителния директор на Агенцията начин да повишим възнагражденията на колегите да работят спокойно".

От Синдиката са категорични, че ако искането за повишение на заплатите не бъде изпълнено, служителите са в готовност да обявят безсрочни ефективни стачни действия. Стачка би спряла работата на служителите на Агенцията за социално подпомагане по отпускане на помощите за отопление и еднократните помощи за учениците.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна