Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Почивката в психологически план успокоява и регулира нервната система"

Ирена Киркова: Чувството за вина ни пречи да си починем ефективно

Психолог съветва как да отдъхваме през лятната отпуска

Ирена Киркова
Снимка: Мая Данчева

"Според определението "почивка" е възстановяване на силите след умора или продължителен труд, или свободно от редовната работа време, разказа за "Нощен Хоризонт" психологът от Варна Ирена Киркова. Тя е от Българската школа за психоанализа.

"В контекста на психологията обаче, почивката в най-общ план се разглежда като дейност, която успокоява и регулира нервната система.

Аспектите, в които следва да се разглежда почивката са два - първо като физиологична и после почивка на ниво психика.

Голяма част от хората обаче, не си почиват през почивката, правят ремонти, доработват, а аз свързам това с един проблем, който се корени в детството - изпитването на вина - това, че твоите потребности, това, което ти носи удоволствие са лоши и са забранени и на преден план трябва да са потребностите на другите хора.

Изпитваме вина и срам от това, което ни се прави и чувството е толкова силно, че даже начините, по които адекватно ще си починем, не ни достигат изобщо до съзнанието.

Ирена Киркова

Четири са аспектите, заради които не можем да си почиваме адекватно:

- пасивност и бягство в социалните мрежи, не оставаме за малко със сами със себе си;

- стереотипност в почивката;

- да открием дейностите, които ни носят удоволствие;

- къде е най-адекватно да отидем, за да си отдъхнем - как, къде и с кого са важните въпроси.

Друго важно нещо е преди да излезем в отпуска, ясно да си зададем въпроса от какво точно сме изморени? За да можем да го наваксаме, като ако това е системно недоспиване, може да се навакса, но не всички проблеми са такива.

И тук опираме до втория аспект - стереотипността - тоест, ние си почиваме по един и същи начин - това също се корени в детството, но дали от това имаме нужда, дали точно това е нашият дефицит - този въпрос не си го задаваме.

Затова преди да тръгнем на почивка, трябва да бъдем максимално откровени със себе си, категорична е психоложката.

За да не си почиваме след почивката и да не се чувстваме виновни. Още повече, че модерните професии са много натоварени от гледна точка на психиката и нервната система, затова и все повече хората търсят почивка с тишина и далеч от света...

"За мен не е добре и да плащаме със здраве за материални придобивки, като ремонта през лятото, това опира до личното ни самоуважение според мен, добави още Ирена Киркова. 

По думите ѝ думичката "трябва" е редно да бъде сведена до минимум по време на почивка. Не трябва още и да робуваме на модата - като това да ходим всички в Гърция на море, да ходим на почивка с цялата рода, защото всички така правят. Нужно е да си дадем време за себе си, обобщи още Ирена Киркова пред БНР.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна