Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франсоа Артог за времето и неговите кризи

Франсоа Артог нарича книгата си "есе по концептуална история", а основната нишка в него е "режимът на историчност", чиято цел винаги е била (по думите му) да осветлява кризите на времето, т. е. онези моменти, в които ориентирите се разлюляват и настъпва дезориентация, когато се объркват начините на съчленяване на минало, настояще и бъдеще. Както винаги, интересува ме преходът: кризите на времето, или "пробивите", както ги нарича Хана Арент."

Книгата на Артог се нарича "Хронос", а подзаглавието е "Западът в схватка с времето". Тръгвайки от гръцката античност, отделяйки специално внимание на християнското време, авторът се спира на модерността и представите за време, за да стигне до днешното, наречено Антропоцен.

Франсоа Артог е сред изтъкнатите френски историци, професор по историография в Центъра по исторически изследвания към Висшето училище за социални науки в Париж. 

Книгата му "Хронос" е написана на увличащ читателя език и е, както четем на корицата: "просветляващ принос към дебатите за естеството на епохата, в която живеем и към опита ни за историческите времена".

Чуйте преводачката и издателка на книгата Антоанета Колева

Снимка – изд. Критика и хуманизъм

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна