Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици пожарникари, горски и военни четвърти ден се борят с огъня в община Болярово

Снимка: БГНЕС

Четвърти ден продължава пожарът в крайграничната община Болярово. Остава в сила частичното бедствено положение обявено в пет населени места. В борбата с огъня са включени стотици пожарникари, горски служители, военнослужещи. В района има противопожарни екипи и тежка техника от няколко области, в готовност са и два хеликоптера от Авиобаза Крумово, както и два чешки хеликоптера. При необходимост френската страна също е в готовност да предостави две летателни машини, заяви вътрешният министър Калин Стоянов. 

Овладяна е ситуацията в граничното село Крайново. Пожарът е унищожил 10 къщи, пет от които обитаеми, но няма пострадали жители, каза кметският наместник Ангелина Василева.

"Просто на късмет, щяхме да изгорим и ние. Прехвърлеше ли вълната кметството, ние нямаше къде да отидем - всичко пушек, сажди, сложихме си маските и дойдохме в центъра на селото. Целта беше да запазим хората".

В село Воден към момента няма активни огнища, но рискът остава тъй като в района вятърът отново се усили, а температурите се повишават с всеки изминал час. Доброволци и земеделски стопани с трактори правят превантивно земни просеки до село Шарково. Притеснени жители на село Мамарчево с три каруци препускаха към село Голям Дервент, където смятаха че гори.

Същевременно стана ясно, че в момента хеликоптер е включен в гасенето на пожар разразил се във високата част на манастирските възвишения до село Голям Манастир. Като цяло обстановката в региона е изключително динамична, тъй като вятърът непрекъснато сменя посоката си и стари огнища отново се разгарят. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна