Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха ново затворническо общежитие в Бургас за 1,3 млн. лева

1,3 млн. лева са инвестирани в подобряването на условията за лишените от свобода, които изтърпяват наказанията си в общежитие от открит тип към бургаския затвор. Служебният министър на правосъдието Мария Павлова и директорът на Главна дирекция „Изпълняване на наказанията“ гл. комисар Ивайло Йорданов откриха реновираното общежитие „Строител“ и изграденото към него преходно отделение в Бургас. 

Капацитетът на общежитието е за 69 души, а на преходното отделение – 10. 

Ремонтът и преустройството са финансирани по Норвежкия финансов механизъм. Проектът е реализиран по програмата „Правосъдие“. Ремонтните дейности и строителството са продължили 1 година и половина.

"Целта е намаляване на затворническото насилие, подобряване на условията на служителите, както и на всички мерки по интеграцията и реинтеграция и ресоциализацията на лишените от свобода", главен комисар Ивайло Йорданов.

Това е последният обект реализиран по приключилия вече програмен период, обобщи министър Павлова.

"Много сме горди с постигнатото, защото по този начин подобряваме не само условията на лишените от свобода, които изтърпяват своите присъди и отговаряме на всички международни стандарти на решенията на Европейския съд по правата на човека, с които нашата държава е съдена за лошите условия, но и подобряваме условията на труд на нашите служители."

Бургаският затвор се състои от основен корпус, следствен арест и 4 общежития, 3 от тях от открит тип. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна