Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ингрид Шикова: България да участва активно в очертаните политики за новия мандат на ЕК и ЕП

Проф. Ингрид Шикова
Снимка: БГНЕС

Две дами затвърдиха позициите си начело на най-важните европейски органи и това за много хора не е изненада. Роберта Мецола ще оглавява Европейския парламент (ЕП) за следващите 2,5 години, а Урсула фон дер Лайен ще бъде председател на Европейската комисия (ЕК) за още 5 години.

В крайна сметка обикновено няма толкова значение кой е начело, а каква политика ще се води – коментира пред БНР-Радио София проф. д-р Ингрид Шикова, преподавател в Катедра „Европеистика“ на Софийския университет.

+Във встъпителната си реч Урсула фон дер Лайен направи редица предложения, върху които си струва да се разсъждава. В нейните 30 страници виждам някои от идеите на Макрон, изложени в Сорбоната, включително за общия отбранителен съюз. Освен това тя успя да даде по нещо на всяка партия, която я подкрепя. Това донякъде обяснява, че за разлика от първия път (9), сега тя спечели поста с 40 гласа над достатъчните ѝ.“

Проф. Шикова поясни, че ЕНП е получила уверения, че конкурентоспособността ще бъде приоритет, вкл. и ново споразумение за чиста промишленост. Обеща по-малко бюрокрация, мобилизиране на частно финансиране – спестяванията на европейските семейства да остават в Европа, а не да отиват на чуждестранните пазари и т.н. Мисли се и за нова стратегия за селското стопанство, за по-силна програма Еразъм+ и т.н., Дори е изразена готовност ЕП да получи правото на законодателна инициатива.

До края на октомври предстои нещо много важно - определянето на ресорите на отделните еврокомисари.

"Ние трябва да помислим как България може да се включи в тези предложения и политики", подчерта проф. Ингрид Шикова.

Чуйте разговора на Златина Петкова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна