Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС потвърди частичното прекратяване на договора между НЗОК и УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов"

Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) потвърди частичното прекратяване на договора между НЗОК и УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", наложено като санкция от Здравната каса през 2021 г. заради отчетени, но неизвършени дейности за лечение на чернодробни и бъбречни заболявания. Решението е от 1-ви юли и е окончателно.

Според посочени в съдебното решение факти, проверка на Здравната каса от лятото на 2021 г. установява, че при трима пациенти, приети в "Пирогов" по клинична пътека за чернодробна цироза, е отчетено изследване с ултразвук, но няма приложен резултат от това изследване. От Касата определят това като неизвършена медицинска дейност.

По същата клинична пътека са били хоспитализирани пациенти, които са разказали на проверяващите, че не са били на лечение в спешната болница. За пациенти, отразени като работещи в "Пирогов", е установено, че не са били в болнични за времето на престоя, отчетен за заплащане от Здравната каса.

Въз основа на тези и други факти върховните магистрати отхвърлят жалбата на болницата срещу заповедта за частично прекратяване на договора с НЗОК по две клинични пътеки поради отчетена, но неизвършена дейност.

Във връзка с решението, от Центъра за защита правата в здравеопазването изразиха очакване прокуратурата да се самосезира и да потърси наказателна отговорност от съответните длъжностни лица.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна