Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марин Георгиев в "Заговорът на мъртвите": Профайлър на литературни характери от близкото минало

| обновено на 20.07.24 в 09:50
Марин Георгиев
Снимка: Личен архив

Марин Георгиев е автор на книгата "Заговорът на мъртвите". Той е поет, преводач, журналист по културни и литературни теми, свързваме името му с Литературен форум, той е и сред създателите на Сдружението на българските писатели през 1994 година, стиховете му са превеждани на много езици. Марин Георгиев има много литературни приятелства и наблюдава българската литература и онези, които я създават около четири десетилетия. Този огромен отрязък от време е обследван в новата му книга.

"Няма по-откровен и затова интересен поглед към писателите от онова време и атмосферата, в която са търсили повече кислород или са се задоволявали с отровата на пушещите комини на соца", пише за книгата Палми Ранчев
А според Георги Николов - "Амплоато си на мемоарист, но тук вече и като тънък психолог, като профайлър на литературни характери. В случая - един портрет на Радичков, твърде различен от общоприетите и клиширани. Самият Марин Георгиев е умел разказвач на случки и събития от литературните зали и най вече от кулоарите им".

Ето какво сподели за книгата "Заговорът на мъртвите" Георгиев:

"Описал съм 60 години от нашия живот, започвам от 1967 година, когато стартирам като литератор на стихове и продължава до 2020 с Яна Левиева...Това е моята истина и аз като човек, който смята, че демокрацията е настъпила пиша и действам като свободен човек и в тази своя книга..., сега нямам нито цензура, нито самоцензура, каза Георгиев. И още пише за книгата:

"Изкарал вече няколко години в София, поопознал писатели и литературни нрави, помислих си, че Далчев с живото си, авторитетно присъствие, освен че беше упование на обичащите истината и изкуството, като че ли по някакъв невидим начин възпираше страстите, партизанщината в нашия литературен живот. В него и чрез него като че ли съществуваше и един по-висш литературен съд, който волю или неволю те кара да се съобразяваш, да отдалечаваш постъпките от намеренията, самият да бъ-деш чист и извисен; той беше своеобразен морален коректив. С неговата смърт като че ли умря и тази последна задръжка, която ни кара да се владеем, и всеки някак си остана сам на себе си, по-беззащитен от себе си и от останалите."

"Писането като акт (някои го наричат и творчество) не е следствие само на впечатлителност, но и на по-малка от обикновеното вместимост - и поносимост - на впечатления, те задушават като тайната, като греха, за да дишаш, трябва да се освободиш от тях. Как? Изразявайки ги в думи, звук, цвят и прочие според повелението Божие…"

"Дори тази книга е може би и плод на разочарованието ми, защото всеки начинаещ има една представа за единство на личност и творчество, но се оказва, че в повечето случаи творчеството е един компенсаторен механизъм за онова, което не съществува, а мечтаеш да стане, сподели още Марин Георгиев.



Още по темата в звуковия файл.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна