Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шесто денонощие продължава борбата с пожара в община Болярово

Вътрешният министър Калин Стоянов и премиерът Димитър Главчев.
Снимка: Стоян Радев

Шесто денонощие продължава борбата с пожара в ямболската община Болярово. Властите уверяват, че близо до населени места няма активни огнища. В опустошеното от огнената стихия странджанско село Воден отново пристигна премиерът Димитър Главчев, който увери, че  още днес ще бъдат монтирани част от контейнерите, в които временно ще живеят хората, загубиха домовете си при пожара.

Контейнерите са 15 и ще бъдат монтирани във Воден и в  Крайново, каза служебният премиер. Главчев обяви, че в района днес трябва да дойде и министърът на транспорта Георги Гвоздейков, който да установи започнал ли е монтажът на мобилните клетки в района. Според премиера от днес в района сигналът на мобилните оператори трябва да бъде увеличен 4 пъти.

"Така или иначе фургоните са тук, нямаше как по-рано да бъдат в населеното място, тъй като има принцип, че докато не е овладян пожарът, няма как да се доставят фургони", каза Главчев.

На церемония в центъра на село Воден премиерът благодари на турските пожарникари за съдействието и им раздаде награди. Главчев изтъкна тяхната огромна роля в овладяването и потушаването на пожарите като каза, че "турските пожарникари се отзоваха буквално за часове, след като поискахме от тях помощ, още са тук и работят денонощно на терен". Снимка: Стоян Радев

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов разпореди фургоните, в които ще бъдат настанени пострадалите от пожарите, да бъдат веднага електрифицирани, водоснабдени и свързани с канализацията и да не се чакат разрешителни и партиди:

"По-голямата част - 14, са с две стаи, със санитарни възли, обещавам, че до края на деня ще бъдат поставени първите контейнери и се надявам, че ще имат ток, вода, абсолютно всичко". 

Той уточни, че в гасенето на огъня днес участват 4 хеликоптера, а в следобедните часове се очаква да се включат и самолети, които ще зареждат с вода от язовир Малко Шарково, а надеждата е, че днес с включването на самолетите от Испания, които носят 6 тона вода на борда, огънят ще бъде локализиран и постепенно потушен:

"Надявам, се дори да са високи температурите да няма вятър, който най-много ни затруднява. Пожарникарите обясняват, че не са виждали подобна огнена стихия". 

Доброволци от страната и региона и днес дойдоха да помагат и да донесат храна, вода и дрехи. Тези доброволци ще бъдат включени в разчистването на терените в дворовете на изгорелите къщи, за да могат да бъдат монтирани контейнерите.

Доброволци в с. Воден/Стоян Радев

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна