Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 15 - 21 юли 2024

3
Алекс Тоткова
Снимка: Фейсбук страница

Алекс Тоткова зае 6 място на Световната купа по трудност в Бриансон, Франция. С това 19-годишната катерачка заема 10 място във временното класиране, като остават още два кръга. Първа в Бриансон стана Мей Котаке от Япония - страната, която все повече се налага като водеща сила в спортното катерене. Второто и третото място бяха заети от италианката Лаура Рогора и австрийката Матеа Пьотцел.

Въпреки проливните дъждове в събота, в Мальовишкия дял на Рила се проведе традиционната Алпиниада "Мальовица". В неделя нямаше валежи в района, което даде възможност на алпинистите да се катерят малко повече. Победи свръзката Ивайло Анастасов - Тренера и Венцислав Костов, на второ място се наредиха Росен Аначков и Ивайло Ангелов - Маниака.
Организатори на алпиниадата по традицивя бяха старозагорският клуб "Железник" и ТД "Сърнена гора". 

Първите 3 свръзки в класирането на алпиниадата
Снимка: Мирко Бръмбаров

Петър Стойчев преплува т.нар. Северен канал, с което има вече в актива си 6 от 7-те плувни маратона, включени в Oceans Seven. Каналът, който свързва Северна Ирландия и Шотландия, е дълъг 38,1 км. 47-годишният българин го е изминал за 9 часа и 56 минути. За да завърши Oceans Seven, му остава още един плувен маратон - протокът Цугару в Япония. Той възнамерява да се справи с него след Олимпийските игри в Париж, където ще бъде член на Техническия комитет по плуване.

Валентин Тенев и Деница Тошева са държавните шампиони по спускане в планинското колоездене. Първенството се проведе под връх Мечи чал, Чепеларе. Трасето беше с дължина 3500 метра, като включваше множество стръмни и скоростни отсечки, корени, камъни и големи скокове. Валентин Танев го измина за 4:31:10 минути, 2,47 секунди след него финишира Димитър Мазнейков, а трети - миналогодишният шампион Стивиан Гатев. При жените победи Деница Тошева, следвана от Нели Стоянова и Венета Захариева, съобщава сп. 360.

Двама полски пилоти станаха първите хора, прелетели с безмоторен самолет над втория по височина връх на планетата - К2, в Пакистан. Себастиан Кава (Sebastian Kawa) и Себастиан Лампарт (Sebastian Lampart) са издигнали в събота своя планер Ash-25 до над 8611 м, колкото е височината на върха. Преди този исторически полет Кава е прелитал над Еверест, има и 24 медала от световни първенства, включително 18 златни.

Германският алпинист Дaвид Гьотлер отново претърпя неуспех в опита си да изкачи осемхилядника Нанга Парбат в алпийски стил по Рупалската стена - най-високо намиращата се голяма стена в света. Преди да отпътуват за Пакистан, той и партньорът му в тази експедиция, американецът Майк Арнолд, прекараха целия май в аклиматизация в непалските Хималаи. Намерението им беше да се изкачат по маршрута “Schell” в чист алпийски стил - без фиксирани парапети, без шерпи, както и без допълнителен кислород, а на връщане да използват ски и парапланер. При успех това щеше да е първото ски спускане и първият полет с парапланер по маршрут, различен от нормалния към осемхилядник.
След 3 семдици в базовия лагер в очакване на подходящо време, пермитът на американеца изтече и той се върна в Италия, където живее. Тогава Гьотлер се обедини с двама французи. Тримата достигнаха 7550 м, но се наложи да се върнат заради обилни снеговалежи и висока лавинна опасност.
Гьотлер е изкачил 6 осемхилядника без допълнителен кислород, включително Еверест. На Нанга Парбат има 4 неуспешни опита - два през зимата и два през лятото. Той споделя, цитиран от Planetmountain, че макар изкачване в чист алпийски стил, не по нормалния маршрут, да намалява шансовете му, държи да достигне върха именно по този начин.

Италианци намериха близо до базовия лагер на К2 мумифицирано тяло. Надпис на облеклото му ги навежда първоначално на мисълта, че става дума за баски алпинист, загинал вероятно преди около 40 години, но според руския портал Mountain.ru има голяма вероятност това да е тялото на руснак. Нещо, което би се изяснило след изследване на ДНК проби, каквито вече са взети.

Миналия месец е починал известният американски бигуол катерач Джон Мидендорф (John Middendorf). Някои негови постижения променят спорта завинаги, пише в сайта си American Alpine Club, на които той е сътрудник с информация дълги години.
Мидендорф е автор на нови маршрути по скалните монолити Халф Доум и Ел Кап в САЩ, както и на много първи преминавания в Националния парк Цион.
Има редица забележителни премиерни изкачвания, сред които: “Atlantic Ocean Wall” (VI 5.10 A4) с John Barbella, 1985 г., през 1990 г. - “Cosmos” (VI 5.9 A3+) с Jimmie Dunn, през 1993 г. - “Flight of the Albatross” (VI 5.10 A4) с Will Oxx.
През декември 1984 г. с Дейв Шулц поставят рекорд за скорост на “Носът” (VI 5.9 A2) - 10 часа и 45 минути. През 1992 г. изкачва с Xaver Bongard Източната стена на Голямата кула Транго в Пакистан (Great Trango Tower) - едно от първите преминавания на 7 категория в света. Година по-късно с Конрад Анкер изкатерват маршрута “Compressor” на Серо Торе за едва 14 часа.
Като инженер и изобретател Джон Мидендорф поставя началото на хардуерна компания и прави революционни нововъведения в констукцията на порталеджетата, както и на друга екипировка, използвана в бигуол катеренето.
Американското сп. Climbing отбелязва, че благодарение на неговите изобретения, катерачите вече могат да преживяват жестоки бури на стената.
Всичко това започва след едно оцеляване на косъм за самия Мидендорф през 1986 г., по време на изкачване по Халф Доум с приятели. След като едва оживяват при разразилата се буря, Мидендорф започва да размишлява как да подобри сигурността на порталеджетата и това води до последвалите му изобретения.
Целия си опит не само в катеренето, но и в изобретателската си дейност американецът споделя в редица книги и статии. Екоактивист, един от застъпниците, благодарение на които емблематичният Camp 4 в Йосемити оцелява, след като властите решават да застроят мястото.
Джон Мидендорф е починал в съня си, на 65-годишна възраст.

От 25 до 27 юли в Банско ще се проведе тазгодишното издание на „Лятна филмомания под звездите“. В три вечери на централния площад в града ще бъдат прожектирани 11 подбрани филма от Банско филм фест. Акцент в програмата е филмът с наградата на Община Банско – „По стъпките на Карим“, който разказва за първия женски отбор по алпинизъм в Балтистан, предаде БТА. 
---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна