Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йеменското пристанище Ходейда гори след израелски удар, хутите заявиха, че ще отговорят

Кадър от видео, публикувано от медийния център на хутите, показва огън и дим, издигащи се след израелските въздушни удари в пристанищния град Ходейда, Йемен, 20 юли 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Противопожарните екипи продължават да се борят с огъня в управляваното от хутите йеменско пристанище Ходейда, часове след като израелски удар по пристанището предизвика огромен пожар и уби трима души, според данни на бунтовниците.
Ударът срещу жизненоважното пристанище, ключова входна точка за гориво и хуманитарна помощ, е първият, извършен от Израел срещу най-бедната страна на Арабския полуостров.

При атаката бяха ранени 87 души, много от тях са с тежки изгаряния, се казва в изявление на управляваното от бунтовниците здравно министерство.

Военен говорител на хутите каза: "Отговорът на бунтовниците на израелската агресия срещу нашата страна неизбежно идва и ще бъде огромен". 

Израел от своя страна, заяви, че е нанесъл удара в отговор на атака с дрон на хутите срещу Тел Авив, при която в петък беше убит един човек.

По-късно беше съобщено, че израелската противовъздушна отбрана е прехванала ракета тип "земя - земя", изстреляна от Йемен днес, преди да навлезе на израелска територия.

Йеменските хути заявиха, че са насочили няколко ракети срещу израелския град Ейлат, където прозвучаха сирените за въздушна опасност. 
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна