Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борбата с пожара край Воден продължава, участват 2 самолета и 4 хеликоптера

Два испански самолета за борба в пожарите се включиха в борбата с огъня в района Странджанското село Воден.
Снимка: Стоян Радев

От този следобед в борбата с огъня край странджанското село Воден се включиха два испански противопожарни самолета и четири хеликоптера. Преди това служебният премиер Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов се срещнаха с турските огнеборци, които помагат на българските си колеги.
Премиерът обяви, че контейнерите за изгубилите домовете си в пожарите вече са на път и ще бъдат монтирани възможно най-бързо. 

Общо 15 контейнера ще бъдат доставени в селата Воден и Крайново, обяви служебният премиер Димитър Главчев по време на посещението си във Воден.

Той каза още, че не е имало как, докато пожарът е близост до селото, да се доставят контейнери за живеене, въпреки нуждата:

"Така или иначе, фургоните са тук, те нямаше как, от друга страна, да бъдат по-рано в населеното място, тъй като има принцип, че докато не е овладян пожарът, няма как да се предоставят фургони и то е разбираемо."

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов обяви, че монтажът на контейнерите ще започне веднага.

"Уверявам, че още в днешния ден - до края на деня, тук на територията на село Воден, може и на Крайново, както се прецени, първо започваме от най-нуждаещите се, ще бъдат поставени първите контейнери и до края на деня се надявам, че ще имат ток комуникация, абсолютно всичко".
Министър Стоянов изрази надежда, че ще бъдат намерени хората или факторите, отговорни за възникването на пожарите в страната:

"Надявам се, надявам се, че ще успеем. Но палежите реално са едно от най-трудно доказуемите престъпления по Наказателния кодекс. Това мисля, че хората, които се занимават с разследване, би следвало да го знаят.

Няколко пъти казах - най-важното е да овладеем ситуацията, да приключи всичко.

Като това не означава, че и към момента не се работи, чисто процесуално , работи се, има образувано производство. Най-малкото ще стигнем и ще имаме насока откъде и как се е случило това нещо, но лично мое мнение е, че това е отново деяние по непредпазливост  - дали е небрежност , дали е самонадеяност, това е друг въпрос". 

С включването на испанските самолети в борбата с огъня надеждата на всички е пожарите още днес да бъдат потушени и локализирани, коментира още вътрешния министър.

А премиерът похвали българските пожарникари за перфектната работа. Той благодари на екипите от турска страна, които само за часове се отзоваха на молбата за съдействие, както и на доброволците, които в координация с МВР, продължават да са на терен.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна