Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таекуондо клуб "Херея" с проект в подкрепа на борбата против насилието, основано на пола

Проектът #MeTae, вдъхновен от движението #MeToo, е към своя край. Партньорите, участници в проекта по програмата ERASMUS+, финансиран от ЕС, ТК Херея (България), E.TA.B.E.(Гърция) и ITML(Гърция) за пореден път обединиха усилията си по време на традиционния турнир Херея Оупън, където обсъдиха важните стратегии, целящи да привлекат вниманието на спортисти, треньори, родители и почитатели на таекуондо към борбата с насилието, основано на пола, както и да предложат насоки и решения на този толкова деликатен проблем. Като застъпници за положителна промяна, представители от всяка една организация поеха инициативата да се заемат с предоставянето на ценни идеи и стратегии за създаване на по-безопасна и приобщаваща среда за всички, които участват в спорта.

„Заедно можем да променим ситуацията и да гарантираме, че таекуондото е пространство, в което всеки се чувства уважаван и способен да поеме инициативата за собственото си бъдеще в свои ръце.“ смятат двамата основни треньори и основатели на ТК Херея, Ангел Кирчев и Станимир Лазаров.


Именно Турнирът "Херея Оупън" е централно спортно събитие в рамките на проекта #MeTae, тъй като се е доказал като едно от най-важните таекуондо събития в Европа, привличащо хиляди състезатели на високо ниво от цял свят. Участието на повече от 1200 деца в различни възрасти, мъже и жени в това събитие не само позволи на спортистите да се изявят на международно ниво, но и даде възможност на партньорите от България и Гърция да споделят знанията си и да популяризират принципите на проекта #MeTae:

·  Да се повиши осведомеността на спортистите срещу насилието, основано на пола, и да се борим с дискриминацията;

·  Да се осъществи цифрова кампания с общоевропейски обхват;

·  Да се обучат специалисти от спортни организации за разпознаване и цялостно третиране на инциденти;

·  Да се разработят и представят успешни стратегии като План за равенството на половете и План за действие на треньори.


По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна