Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване по европроект в Кипър: Как селскостопански земи да не се превърнат в пустини

Снимка: Pixabay

В Кипър започва изпълнението на нов европейски изследователски проект за борба с нарастващата опасност от превръщането на селскостопански земи в пустиня.

Той обхваща рискови райони в Южна Европа и Северна Африка, ще продължи 5 години и се финансира от европейската рамкова програма "Хоризонт Европа".

Целта на проекта за спасяване на земята (TERRASAFE/) е да се разработят научни инструменти, иновативни технологии и практики за управление, чрез които застрашените страни да могат да се справят успешно с нарастващите предизвикателства за загуба на площи.

Партньори в амбициозната програма са 11 европейски и една африканска държави с техни университети, изследователски центрове, неправителствени организации, малки и средни предприятия.

Пилотното изпълнение на проекта е в пет страни - Кипър, Италия, Румъния, Испания и Тунис.

В Кипър ще бъдат тествани икономически и екологично ефективни решения за укрепване на устойчивостта в селските райони с акцент за решаване на проблема с намаляването на органичния въглерод в почвата, съобщиха от Кипърския институт, координатор на проекта.

Най-големият изследователски център на острова ще работи в сътрудничество с неправителствен изследователски еко център и консултантска компания за изследване на околната среда, като ще бъдат привлечени и селскостопански организации.

Средиземноморският остров е силно застрашен от превръщането му в пустиня, тъй като климатичните промени водят до намаляване на водните ресурси и ерозия на почвите, казаха от Кипърския институт.

Според предишно негово проучване над 70% от територията на страната е пред риск да стане пустиня до 2050 г.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна