Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световноизвестната салата "Цезар" става на 100 години

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През този месец се навършват  100 години от създаването на световноизвестната салата "Цезар". Дело е на италиански готвач, който е имал ресторант в Мексико.

Това е  Чезаре Кардини, имигрирал с братята си от Бавено край езерото "Маджоре" отвъд Океана. Отворил ресторант в град Тихуана при границата на Мексико със САЩ.

Бил периодът на Сухия режим  и американците използвали определени случаи, за да отскочат до Тихуана "за разнообразие".

Според легендата, веднъж през юли 1924 година гостите на ресторанта на Кардини изяли всичко, което било на разположение, а за да не разочарова новопристигналите, той спретнал салата с останалите му продукти.

Поставил цели листа от маруля в по-голяма чиния, върху тях препечени парченца хляб, скилидки чесън, тънки резенчета от италианското сирене пармиджано. Всичко това залял със смес от зехтин, лимонов сок, яйца и сос Уорчестър.

Салатата пожънала веднага голям успех и получила името на своя изобретател  - "Цезар" от "Чезаре".

С времето всеки един готвач прибавял и нещо от себе си, напр. пилешко месо или риба, но името остава същото, както и световната известност на това кулинарно италианско творение на Чезаре Кардини.

Чезаре Кардини приготвя салатата/ архив
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна