Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстрации и сблъсъци във Виена

Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Демонстрация на крайнодесни привърженици и шествие на антифашистки групи и контрадемонстранти доведоха до безредици в центъра на Виена, съобщи австрийското радио и телевизия ОРФ.

Според изявление на полицията хора с маски са хвърляли камъни и бутилки, а полицаи са били нападнати с лютив спрей.

По предварителни данни е установена самоличността на повече от 100 души, участвали в безредиците, извършени са 43 предварителни ареста, повдигнати са няколко наказателни и административни обвинения, ранени са трима полицаи и са нанесени щети на полицейски автомобил.

Левите групи са призовали за контрапротести. Няколкостотин полицейски служители са били изпратени, за да разделят двете групи, което според разпространеното изявление за медиите е било успешно.

Маскирани лица са се опитали на няколко пъти да нарушат протеста на така наречените идентични крайно десни групи, включително с пиротехнически средства.

Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер подчерта в изявление, че полицията преследва криминалните деяния, особено тези при демонстрации, "независимо дали са извършени от леви или десни екстремисти или други врагове на демокрацията".

Зелените и Австрийската социалдемократическа партия остро разкритикуваха събитието и посочиха личните връзки между "идентичните" и Австрийската партия на свободата.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна