Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според АФП Русия е увеличила поне 8 пъти производството на ракети Х-101 спрямо довоенния период

Снимка: архив

Руското командване обяви за постигнати успехи в битката с украинците източно от река Оскол. Основната украинска крепост в района, където се събират административните граници на Луганска и Харковска област, е Купянск.

Едно от превзетите тази седмица села - Пишчане, е на двайсетина километра югоизточно от този град. Другото - Андреевка, се намира на запад. До войната Андреевка имаше не повече от 20 жители.

Много от селищата, за които Москва обявява, че са взети  през последните седмици, представляват няколко улици и изоставени сгради, отбелязва АФП.

А в аналитичен материал за войната агенцията пише, че Русия е увеличила поне 8-кратно производството на крилати ракети Х-101 спрямо довоенния период въпреки безпрецедентните икономически санкции, на които е подложена. 

АФП посочва, че изводите в материала се базират отчасти на останките от руското оръжие, използвано срещу украинските градове, и конкретно на ракетата Х-101, разрушила педиатрична болница в Киев на 8 юли.

Останките ѝ илюстрират способността на руската оръжейна индустрия да продължава да добива компоненти западно производство от ключово значение за насочващите системи на оръжието, пише АФП.

Става дума за микроелектроника от САЩ, Тайван, Нидерландия и други западни държави, които, се посочва в материала, Москва придобива чрез кухи фирми и партньори от Китай и други съседни държави като Казахстан и Армения, а в някои случаи - директно от западни страни като Германия.

По този начин, ако за цялата 2021 година Русия е произвела 56 ракети Х-101, то само през април тази година е произвела 40, пише още АФП

Ефектът върху Украйна е разрушителен - от началото на тази седмица например срещу нея са изстреляни почти 80 ракети, повече от 170 дрона и повече от 700 управляеми бомби.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски за пореден път отправи призив към партньорите на Киев за далекобойни оръжия.

През изминалата нощ столицата Киев бе подложена на нова атака с дронове.

Снощи бяха атакувани още 9 области в Украйна.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна