Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият контейнер вече е монтиран

Поставят контейнерите за временно настаняване в с. Воден, борбата с пожара продължава

Снимка: БТА

Първият контейнер, в който ще бъде настанено семейство, пострадало от пожара в село Воден, вече е монтирано около изгорялата им къща.

Днес служебният премиер Димитър Главчев обяви, че в пострадалите села Воден и Крайново ще бъдат доставени 15 контейнера, а министърът на вътрешните работи Калин Стоянов коментира, че веднага ще бъдат свързани с електричество, вода и канализация.
В Боляровско продължава борбата с огъня с въздушната подкрепа на два испански самолета и четири хеликоптера. 
Местата за фургоните се разчистват, а някъде вече са готови да ги сложат. Златка Янева, чиято къща е изгоряла и предстои да започне живота си в контейнер, не губи надежда:  

"Все пак е една помощ своевременна поставянето на контейнери, но аз, виждате моята къща каква е голяма - 100 квадрата, на два етажа, как съм живяла, охолно, разкошно и сега така изведнъж да вляза в този малък контейнер.

Благодаря на правителството, че са осигурили и това, но надявам се в най-кратък срок да помисли държавата да ни предоставя парични средства".

Съпругът Петър също каза, че ще трябва да изтърпят несгодите.

"Значи, за да живеем тука, трябва да има къде да нощуваме. Овцете са тука, трябва да ги пазя... Значи трябва да стоим тука".
Снимка: БТА
По-рано днес служебният премиер Димитър Главчев се срещна с турските пожарникари, които помогнаха на българските си колеги в борбата с огъня и им благодари за всеотдайната работа.
На брифинг във Воден Главчев обяви, че държавата ще започне бърза доставка на контейнерите, за да няма хора без покрив:

"Така или иначе, фургоните са тук, те нямаше как, от друга страна, да бъдат по-рано в населеното място, тъй като има принцип, че докато не е овладян пожарът, няма как да се предоставят фургони. И то е разбираемо", отбеляза Главчев.
Междувременно стана ясно, че от много места в страната в селото пристигат помощи. Две от читалищните зали са вече пълни, каза библиотекарят Марияна Димова:

"Стекоха се много хора от Бургас предимно, от  Ямбол, Стара Загора, Казанлък, Дряново - от цяла България. Също така и много парични средства събрахме".

Има ли нужда от още нещо? "Може би ще имаме нужда, но на този етап не можем да кажем от какво, защото изчакваме да дойдат фургоните, хората да бъдат настанени във фургоните и тогава да разберем кой от какво ще има нужда", каза Марияна Димова
 
Доброволци от Пловдив и Бургас дойдоха да помогнат в разчистването и гасенето на пожарите:

"Ще помогнем с каквото можем - с храна , с дрехи, неща от първа необходимост";

"Ще помогнем с обща работа, с разчистване на всякакви работи, да подготвяме фургоните, които ще дойдат да се слагат", споделиха доброволци.
Към този час районите, които горят, се обливат с вода от хеликоптери и самолети, а надеждата е те да спомогнат за спирането на огнения стихия.

Междувременно стана ясно, че мобилните оператори са монтирали клетки за обхват на телефоните в района.

Това стана след разпореждане на служебният премиер Димитър Главчев  районът на пожара да бъде покрит от операторите, за да бъде по-лесна координацията на противопожарните екипи.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна