Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 25 до 28 юли до 21:30 часа

В Парк-музей "Врана" Sofia Lights ще представи уникалната арт инсталация Steel Grass

Steel Grass е дело на световноизвестното френско арт студио Aerosculpture

Снимка: ФБ/Sofia Lights

В последния юлски уикенд, в парк-музей "Врана", Sofia Lights представя инсталацията Steel Grass на световноизвестното френско арт студио Aerosculpture, реализирало проекти в десетки държави на три континента. Инсталацията ще бъде представена за първи път извън Франция и то в такъв огромен мащаб, който ще обхваща голяма част от територията на парк "Врана". За четвърта поредна година посетителите на Sofia Lights ще могат да се потопят в една необичайна и магическа реалност, но този път ще бъде през деня.

“Стоманена трева“ е едновременно минималистична и монументална инсталация, състояща се от стотици гъвкави "стръкове трева", високи колкото седеметажна сграда. Те играят с естествената светлина и вятъра, създавайки уникално визуално и емоционално преживяване.

Събитието ще може да бъде изживяно само 4 дни - на 25, 26, 27 и 28 юли 2024 в парк-музей "Врана", в София, по време на четвъртото издание на фестивала за имерсивни артистични инсталации Sofia Lights. Паркът ще е отворен за посещение от 09:30 часа до 21:00 часа, а последните посетители ще трябва да напуснат парка до 21:30 часа.

Крайната цел си остава същата, както и в началото на Sofia Lights през 2021 година – умореният и стресиран градски човек, умишлено да забави темпото, за да се наслади на света около себе си, да се потопи сред природата, да отдели време за размисъл и да даде простор на съзнанието си.

Събитието се реализира в партньорство със Столичната община и е част от Календара на културните събития на София.

Както и досега, събитието е с безплатен достъп за посетители с инвалидни колички.

Непосредствено след края на Sofia Lights, "Steel grass" отпътува за Куршевел, любимият курорт на кралските особи в Европа.

Повече за всичко предстоящо разказа в предаването " Радиокафе" Ясен Гешев от Urban Creatures, организатори на Sofia Lights.

“Тези изумително красиви неща, надминават очакванията - както нашите, така и на френските ни приятели. Характерният стил, с който са изработени конструкциите ги прави изключително разпознаваеми и много магически", сподели той. 

“Всъщност, те са изключително семпли, но гениални като конструкция и не ми се иска да навлизам повече в технологията на инсталацията, защото ние още нямаме културата като народ, да се абстрахираме от детайлите, за да видим цялото нещо. Винаги, без значение какъв проект представяме, спестяваме техническите детайли, за да дадем възможност на хората да се насладят на същината“, посочи Ясен Гешев.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна