Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Кръстанов: Без държавна агенция няма да можем да се справим с нито едно природно бедствие

| Интервю
Снимка: БТА

Пресилено е да се каже, че е провал начинът, по който държавата се справи с пожарите на някои места, но действително не можаха да се справят както трябва

Това е мнението на Атанас Кръстанов - специалист по природни и индустриални бедствия.

Всяка година се повтарят абсолютно едни и същи неща, подчерта той пред БНР и заяви категорично, че грешките са системни. 
"За да има успех една превенция за даден вид природни бедствия, е необходимо да има ясна концепция за това какво трябва да се прави с хоризонт от 10-15 години. При нас всичко се прави на парче, в момента. Сега още един месец ще говорим за пожари. Виждате, че започват да стават наводнения, започва да се говори за наводнения, забравят се пожарите. След това ще има свлачища, не дай си Боже ще се случи земетресение. Тогава всички тези сили и средства, които са мобилизирани, едва ли ще могат да се справят в този пълен капацитет, който би трябвало да има една национална служба", коментира Кръстанов в интервю за предаването "12+4". 

Ако една просека има успех и спре огъня, всички служби ще казват, че те са тези, които са предотвратили разпространението, подчерта специалистът и добави обаче, че ако не може да се спре огъня, проблемът започва да се прехвърля. По думите му просеките са една много мощна превантивна дейност, но такива се правят след много задълбочен анализ на възможните варианти и сценарии за развитието на огъня.

Кръстанов уточни, че кметовете на общините са отговорни за защитата от бедствия. МРРБ, МОСВ, Пожарната също имат отговорности, напомни той и добави, че така отговорността започва да се размива и да се прехвърля от една институция на друга. 

"Докато не се направи една единна европейска съвременна държавна агенция за гражданска защита, където да се концентрира цялото управление на единната спасителна система, на превантивната дейност и т.н., ще си говорим всяка година за това какво е трябвало да се направи. Без държавна агенция, няма да може да се справи държавата с нито едно природно бедствие", категоричен бе той.

Според него най-малкият проблем е да се закупят летателни средства. Въпросът е какви са екипажите, къде ще се правят обученията, кой и къде ще ги поддържа, изтъкна още специалистът. 

Цялото интервю на Георги Налбантов с Атанас Кръстанов в предаването "12+4" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени