Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодор Стойчев: Хубаво е, че имаме толкова много български евродепутати на важни позиции в ЕП

| Интервю
Теодор Стойчев
Снимка: Таня Милушева

Хубаво е, че нашите евродепутати заемат силни позиции в ръководствата на парламентарните комисии. Това заяви пред БНР Теодор Стойчев - ръководител на Бюрото на ЕП в България.

"Важно е, защото в комисиите се изготвя позицията на ЕП по законодателството, там се кове европейското законодателство. Имаме още един човек на ръководна позиция, извън председателя на Комисията по правни въпроси и 4-мата зам.-председатели - Андрей Ковачев беше избран за квестор в ЕП. Квесторите участват в бюрото, което е ръководният орган на ЕП, който взема решение за неговото функциониране, както и дневния ред на пленарните сесии. Това е също много важна позиция", обясни той, като уточни, че постовете са за половината от мандата на Парламента

Относно унгарското председателство на Съюза и обявеното вчера от Жозеп Борел следващите съвети по външни работи и отбрана да не се състоят в Будапеща, а в Брюксел, Стойчев коментира: 

"Имало е не една и 2 резолюции за това как се развива правовата държава в Унгария и които са изразявали отношение относно политиките на водещите политици от Унгария. Това беше изразено не само от хора от ЕК, но и от европейските депутати. Събирайки се миналата седмица за първата си сесия, гласуваха не само за председател на ЕП, но гласуваха и резолюция, в която изразяват твърда подкрепа с много голямо мнозинство за Украйна, за продължаване на политиката на ЕС по отношение на Украйна, за помощта, а също осъдиха поведението на председателстващата страна на Съвета. Не е имало често такива неща в миналото. Интересно е да видим как ще се развият тези тенденции". 

По думите на Теодор Стойчев се наблюдава силно проевропейско мнозинство в ЕП

"Различен е ЕП, има различни политически групи, които могат да се ситуират в различни сфери на политическия спектър, отколкото сме свикнали да има в предишни мандати. До момента това, което беше гласувано, не се вижда да има някаква промяна в това проевропейско мнозинство. Със сигурност ще са проевропейски мнозинствата, но е интересно кой ще участва в тях и как ще се оформят по различните теми".

В момента имаме едни декларации за намерения, които бяха очертани по време на дебата от Урсула фон дер Лайен, но как те ще минат в конкретни законодателни предложения е моментът, в който ще видим накъде ще се развият тези политики в бъдеще, подчерта той и добави, че към момента конкретиката все още я няма. 

Цялото интервю на Георги Налбантов с Теодор Стойчев в предаването "12+4" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени