Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 120 деца се забавляват в лятната школа "Ваканция в музея" в Смолян

| Репортаж
7
Лятната школа "Ваканция в музея" в Смолян
Снимка: Радостина Чернокова

Над 120 деца участват в лятната школа "Ваканция в музея", организирана от Регионалния исторически музей "Стою Шишков" в Смолян.

Лятната школа е под наслов "Научи българското", а децата са на възраст от 5 до 12 години от цялата страна, дори и от чужбина. И вече втора седмица са в музея на полудневни занимания. 

Лятната школа

Интересът към лятната школа е много голям, а тази година за първи път са включени и игри от времето на нашите баби, прабаби и дядовци“, каза Анна Болгурова, музеен педагог и екскурзовод.

Лятната школа

Наред с това има музейни игри, сред които "Дребен съм, интересен съм, намери ме" – търсене на експонати по описание. А едно от най-интересните занимания е приготвяне на традиционна родопска кухня, като тази година децата се учат да приготвят родопски катми, допълни Анна Болгурова.

Лятната школа

11-годишната Александра-Марина, започва рецептата за приготвяне на марудници - родопска палачинка.

В творческата част са залегнали музейни ателиета, посветени на традициите на Песпонеделник, Тодоровден и Еньовден. А в приложните ателиета децата изработват макет на мечки, рисуват върху керамика, правят рамки за снимки, в които ще поставят собствените си фотографии от фотосесията "Моят любим музеен експонат", допълни още Анна Болгурова от смолянския музей.

Лятната школа

Лора и Стефани са връстници, на 11 години и за поредна година посещават лятната школа в музея "Научи българското", която продължава до края на седмицата.

Лятната школа

Подробности чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени