Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една жертва на руски удар в Харков, въздушна тревога в Източна Украйна

Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В няколко области в Източна Украйна тази нощ беше обявена въздушна тревога. Остава напрегната обстановката на фронта в района на Покровск, в Донецка област, където за 24 часа е имало 33 стълкновения.

Един човек е загинал при руски ракетен удар срещу Харков тази нощ. Възникнал е пожар в частно жилище, съобщи кметът Игор Терехов. Ракетно попадение има и в промишлената зона на града. По първоначални данни руските сили са използвали ракети С-300.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че украинската ракетна програма има добра динамика на развитие:

"И въпреки, че това е тежка задача, постепенно се приближаваме към възможността да използваме свои ракети, а не разчитаме на тези, които ни доставят партньорите. Украйна трябва с времето да премине на максимална отбранителна самостоятелност, защото именно такива държави винаги по-лесно намират действени съюзници и реализират интересите си".

Министрите на отбраната на Украйна и Съединените щати Рустем Умеров и Лойд Остин са обсъдили в телефонен разговор ситуацията на фронтовите линии и непосредствените нужди на украинската армия на бойното поле. Остин е потвърдил подкрепата на Вашингтон за Украйна на фона на решението на президента Джо Байдън да се откаже от кампанията за спечелване на втори мандат.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна