Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван-Александър Кютев: Село Воден е шедьовър на абсолютното безхаберие на много институции

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Пожарът беше овладян благодарение на младите воденци, на земеделските производители, на доброволците. Това заяви пред БНР фотографът Иван-Александър Кютев - жител на село Воден и създател на групата "Остави се да бъдеш Воден", която набира средства за пострадалите.

Той започна разказа си преди 3 дни във Фейсбук така: "През 2020 г. бях назначен на длъжността "Техник на пункт за управление", т.е. човекът, който отговаря за гражданската защита. Много подходящо за артист. Аз обаче взех идеята присърце и с хората от кметството и децата от селото разчистихме стаята на гражданската защита".

"Стаята беше превърната в склад за всякакви неща. Беше пълна догоре с кофи за боклук, стари бюра, всичко старо беше хвърлено там по най-безразборния начин", обясни той в интервю за предаването "Преди всички". По думите му единственото адекватно нещо за гасене на пожари вътре са били две тупалки за гасене. На втория ден след назначаването му се е наложило обаче тяхното използване. И двете се счупиха в началото на гасенето, отбеляза Кютев и добави, че 4 години по-късно общината си ги е потърсила обратно.  

Село Воден е към община Болярово, които са компетентни да се грижат за сигурността за хората.

"Ние бяхме в непрекъсната връзка с тях. Опитът ми с тях е причина да мисля, че те са едни от основните виновници да се стигне до там – пожарът да мине през цялото село", каза Иван-Александър и посочи, че е поискал от общината още тупалки, но от там не са им дали.

"В крайна сметка ни дадоха 7-8 гуми, от които ние сами да си направим тупалки. Направих такива с дръжки на лопати. Сега звънях няколко пъти, за да разбера каква е била ситуацията във Воден. Оказа се, че те са гасили пожара с тези тупалки, които аз съм правил преди 4 години. Все още не са им изпратили нови. А пожари във Воден има абсолютно всяко лято. Този пожар – да се говори, че е изненадал хората е както да се говори за снега през зимата в София, че той изненадва всяка година общината".

По думите му в сегашната ситуация не става дума за пожар, възникнал като природно бедствие: "Самите воденци снимат пожара няколко дни преди това – как го гасят, докато пожарът е на километри от селото. На кадрите няма пожарни коли. Самите воденци казват, че пожарните не са дошли предишните дни, когато те са гасили. Това е решаващото нещо, заради което изгоряха толкова много къщи в селото".

И разказа за още абсурдни ситуации, довели до опожаряването на част от селото:

"Имало е случаи, в които им казват "Опънете маркуч до там, за да изгасим тази къща", а те са им отговаряли "Ние ще го изчакаме тук, защото маркучът не стига до там". Казвали са им "Вкарайте колата от тук", а те: "Оттук няма да влезе". Друг проблем, за който самите пожарникари казаха – те са 6 човека на смяна и са разделени на 2 групи по трима за 2 камиона. В камионите има места за 5 човека. Самите пожарникари са се разделили на 3 екипа по 2-ма души, за да може да има 3 камиона на терен. На самите пожарникари ситуацията въобще не е за завиждане".

Друг проблем, по думите на Иван-Александър: "Самото село е на кръстопът. Гранична полиция минава от там по 3 пъти на ден с джиповете си в двете посоки и са наблюдавали пожара през цялото време. В реално време е бил пред очите им и не са взели никакви мерки да предупредят в дните, преди да стигне до селото".

Той е категоричен, че много неща трябва да се променят при управлението на институциите.

А ситуацията в село Воден той обобщи така: "Това е един шедьовър на абсолютното безхаберие на много институции, чиято работа е да предотвратяват такива неща. Природата няма нищо общо!".

Цялото интервю на Спас Крайнин с Иван-Александър Кютев в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна