Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо лекарка от Варна избира да помага на бежанци от Украйна?

| обновено на 24.07.24 в 12:20
Снимка: Pixabay

Д-р Христина Димитрова, общопрактикуващ лекар и носител на приз за застъпничество от платформата TimeHeroes, разказва за своята доброволческа работа с украинци със специални потребности във Варна и за менторството и подкрепата към украински медици, желаещи да упражняват професията си у нас.

В интервю за "Нашият ден" д-р Димитрова непрекъснато споменава хора и организации, които чувства съпричастни към наградата си, подчертавайки, че стореното добро е плод на усилията и взаимната подкрепа на много хора.

"В края на февруари 2022 г., когато се случиха събитията в Украйна, ние разбрахме от медиите, че пристигат бежанци в град Варна. Тъй като владея руски език, реших да се регистрирам като доброволец в някои платформи, които се посещаваха от бежанци и по този начин да помогна на тези хора", разказва д-р Димитрова.

Започвайки като доброволец, тя започва да получава обаждания и писма по имейл и вайбър с въпроси, свързани с решаването на определени здравословни проблеми и достъп до медицинска помощ. "Това не ме затрудняваше, защото е част от обичайната ми работа като общопрактикуващ лекар".

През май 2022 г. се взема решение относно осигуряването на бежанците и възможността те да избират личен лекар в България, което да им даде достъп до здравната система. "Бидейки личен лекар, аз започнах да ги приемам като хора в моята пациентска листа", обяснява тя.

"Поне 40 колеги от 300, може и повече, започнаха да приемат украински бежанци и с това решението на този проблем стана възможно. Така неформално и през здравна каса започнахме да указваме медицинска помощ на бежанците, в повечето случаи безплатно", завършва д-р Димитрова.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна