Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шекспировият театър под звездите в село Паталеница празнува 25 години

| Интервю
Фрагмент от "Бурята", представена в Паталеница
Снимка: БГНЕС, архив

Шекспировият театър под звездите в пазарджишкото село Паталеница празнува 25 години от създаването си.

Първоначално стартира като колаборация между режисьора Христо Церовски, Инна Церовска, техните студенти по актьорско майсторство от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и с неотменната подкрепа на Никола Колев – директор на Основното училище "Константин Величков" в с. Паталеница.

Зад тези 25 години стоят нестихващ ентусиазъм, творчески постижения, международни институционални и професионални контакти. От 1999 г. насам на "сцената с най-високия таван" са представени над 20 шекспирови пиеси, актьорски ателиета, авторски спектакли и социално-творчески проекти, казват основателите.

"25 години никак не са малко. За мен те минаха много бързо. Даже не можех да осъзная, че са минали 25 години. За мен е вълнуващо", каза пред БНР един от основателите - Инна Церовска.

"За 25 години ние създадохме една различна среда. Създадохме една нова естетика, нещо различно, което не е точно ателие, не е точно нормално създаван спектакъл. Това е 25 дни едно невероятно усилие – по 16 часа на ден, доброволно. Актьорите са с ясното съзнание тук, че ще създадем един продукт, за който те са дошли без никаква финансова обезпеченост, и в същото време ще го изиграят само 2 пъти, което води до още едно предизвикателство", отбеляза тя.

По думите ѝ началото е било много случайно, с много искреност. Никога не съм си мислила, че това ще може да продължи 25 години, каза Церовска.

В петък от 21 часа за пореден път актьор от Англия ще ни изнесе страхотно представление - "Макбет", посочи тя и добави, че финалът ще бъде на 27 юли с лека церемония - "Шекспиров коктейл". Ще направим един наистина хубав празник, обеща Церовска.

Цялото интервю на Спас Крайнин с Инна Церовска в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна