Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ правят логистични центрове в черноморските страни, за да ускорят оръжейните доставки за Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати възнамеряват да създадат логистични центрове в черноморските страни, за да ускорят доставките на оръжия за Украйна. Унгария и Словакия се провалиха в опитите си да предизвикат консултации с Украйна с посредничеството на Европейската комисия за възстановяване на доставките на петрол от руската компания "ЛукОйл".

Според Николай Патрушев, съветник на руския президент, Съединените щати възнамеряват да създадат логистични центрове в черноморските страни и да разположат там съвременни оръжия с голям обсег. По думите му Русия е осуетила плановете на "водения от САЩ съюз" НАТО да разгърне своя военноморска база в Азовско море, но не уточни за какъв период от време говори.

Междувременно Русия сигнализира, че е отворена за преговори с Украйна, въпреки че смята президента Володимир Зеленски за нелегитимен, след като през март неговият мандат изтече. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза още, че Москва е отворена за постигане на своите цели чрез преговори, които Владимир Путин очерта през юни: отказ от членство на Украйна в НАТО и от четирите украински области, които Москва едностранно обяви за свои.

След като Украйна наложи санкции срещу руската група "ЛукОйл", доставките на компанията за Унгария и Словакия спряха. Двете страни обявиха, че енергийната им сигурност е застрашена от действията на Киев. Става въпрос за доставки с транзит през Украйна по петролопровода "Дружба", който е последният основен действащ маршрут за руския петрол към Европа. Външният министър на Унгария Петер Сиярто поиска от ЕК да посредничи в спора и даде срок от три дни преди Будапеща да отнесе случая към съд. Еврокомисарят по търговските въпроси Валдис Домбровскис заяви, че Брюксел се нуждае от повече време, за да събере доказателства и да оцени правната ситуация.

Службата за сигурност на Украйна съобщи, че е предотвратила руски планове за палежи на търговски центрове и други обекти в Полша, трите балтийски страни, както и в Украйна. Група от 19 души е била задържана при операции в четири украински области, като са иззети фалшиви паспорти и шофьорски книжки. Планираните атаки, включително срещу бензиностанции, аптеки и пазари, е трябвало да се извършат от украински граждани по заповед на Москва, за да се дискредитира Украйна и да се подкопае подкрепата за Киев сред западните съюзници.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна