Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтича срокът стопаните, отглеждащи картофи, черупкови плодове и култивирани гъби да подадат заявления за помощ de minimis

Държавен фонд "Земеделие"
Снимка: Ани Петрова

Днес изтича срокът, в който земеделските стопани, отглеждащи картофи, черупкови плодове и култивирани гъби могат да подадат заявления за подпомагане по помощ de minimis, напомнят от Фонд “Земеделие”. Бюджетът за тази помощ е 13 млн. лв. Помощта се отпуска за покриване на част от производствените разходи на за тази година.

Бюджетът ѝ е до 13 млн. лв., като за картофи са отделени до 7 млн. лв., за орехи, бадеми и лешници - до 5 млн. лв., а за култивирани гъби - до 1 млн.

След приключване на приема на заявления ще станат ясни и окончателните ставки за отделните култури, уточняват от Фонда, като припомнят също ,че максималната сума, която един земеделец може да получи по "Де минимис" е левовата равностойност на 25 000 евро за три последователни години.

Все още не е ясно дали предвидените в бюджета за тази година 50 млн. лева, които могат да бъдат разпределени по линия на държавната помощ de minimis, ще стигнат за всички, тъй като последните дни стана ясно, че пострадалите от пожарите фермери ще се компенсират също чрез "Де минимис". Много от останалите браншове в Селското стопанство също настояват за подпомагане заради неблагоприятните климатични условия през тази година.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна