Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на "Рилският пустинник" на площад "Св. Александър Невски"

Снимка: БТА

Тази вечер на площад "Св. Александър Невски" ще се състои премиерата на музикалната поема "Рилският пустинник". Спектакълът, посветен на 100-годишнината от освещаването на Патриаршеската катедрала, ще се изпълни в три поредни вечери от петък до неделя с начален час 21 часа. 

"Рилският пустинник" е поема за живота и делото на небесния покровител на България Свети Иван Рилски. Произведението е създадено от писателят и поет Тихомир Павлов в края на 30те години на миналия век.

"Открих в моя личен архив тази малка книжка", споделя отец Кирил Попов. Той е първият автор, вдъхновил се да напише музика по текстовете. 

"Много се впечатлих и си казах: "Дай, Боже, да имам здраве, сили и живот, да облека в музика тези свещени текстове".

Не закъснява и идеята на отец Кирил Попов да предаде нотните листове в Софийската опера. А тя толкова се харесва на директора акад. Пламен Карталов, че той сам става режисьор на спектакъла.

"По един нов начин, с друга чувствителност, да претворим това заглавие, далеч от театралната сцена - на открито. Има една близост със скалите до Руенския манастир, една близост с живота на монасите в скални пещери".

Диригент на операта в първите две вечери ще бъде митрополит Киприан.

"Бог да помага, да се случи спектакълът така, както е замислен".

Митрополит Киприан изрази радостта си от възможността този спектакъл да се реализира и призова:

"Хората да бъдат обнадеждени и знаейки, че небесният покровител Иван Рилски винаги ще бди над нас тогава, когато го славословим, както подобава".


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна