Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малинов: Очаква се "Мини Марица-изток" да са на загуба от над 200 млн. лева през 2024 г.

Снимка: БГНЕС

Само за първите пет месеца на тази година загубата на дружеството "Мини Марица-изток" е в размер на близо 100 млн. лева, отчете по време на изслушване в Народното събрание служебният министър на енергетиката Владимир Малинов.

Той информира, че дружеството е завършило на загуба от над 137 млн. лева за 2023 г. и допълни:

"Към края на май месец тази година общо в баланса на "Мини Марица-изток" отчетената загуба е 237 млн. лева. На база изминалите 5 месеца и отчетения за тях финансов резултат, както и очакванията на дружествата, съответно по инвестиционната програма и размера на добива и разкривката, се очаква, че реализираната загуба само за 2024 г. ще бъде в размер на над 200 млн. лева".

Малинов уточни, че до този момент няма съкращения и всички 6 556 служители си получават редовно заплатите. Няма нови назначения и е подписан Меморандум за съгласие за осигуряване на външно финансиране за ранно пенсиониране:

"Това е програма, която предвижда възможността 5 години преди навършването и придобиването на право на пенсия, служителите да се ползват от платен отпуск до достигане на момента на тяхното пенсиониране. Тази схема е вече работеща и приложима в част от мините комплекси в Германия".

Служебният министър съобщи, че като инвестиционно намерение има идеен проект за изграждане на соларен парк на територията на "Мини Марица - изток", който първоначално да покрива собствената консумация на електроенергия на  "Мини Марица - изток". 

За да се избегнат сътресения в дружеството, ще се осигури заем от БЕХ и търговска банка в размер на 150 милиона лева. Държавата участва активно в преговорите с ЕК за отпускане на целево финансиране по програмата за справедлив преход, информира министър Малинов и уточни, че освен идейния проект за соларен парк няма нито едно внесено инвестиционно предложение за развитието на региона.

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна